Одлазак легенде

Подмукла и без симптома: Шта је ХОБП, болест коју је имао Бора Ђорђевић

  • Извор: Б92
  • 04.09.2024. 08:49

Бора Ђорђевић је преминуо у 73. години.

Већ неко вријеме је Бора Ђорђевић провео у болници у Љубљани због тешке упале плућа и хроничне опструктивне болести плућа с којом се борио годинама.

Шта је ХОБП?

Хронична опструктивна болест плућа (ХОБП) јесте болест плућа у чијој се основи налази сужење дисајних путева – опструкција бронхија.

Ево како су се чланови групе ''Рибља чорба'' опростили од Боре Ђорђевића

Ево како су се чланови групе ''Рибља чорба'' опростили од Боре Ђорђевића

ХОБП се манифестује специфичним симптомима као што су недостатак ваздуха, кашаљ и искашљавање, као и свирање у грудима. Уколико пацијент кашље и искашљава три мјесеца годишње у току посљедње двије године, постоји сумња да болује од ове болести. Наведене тегобе најчешће прати осјећај недостатка ваздуха, који с временом може да се погорша до тог степена да пацијент не може да обавља ни основне животне активности, преноси Stetoskop.info.

Хронична опструктивна болест плућа може да буде смртоносна

На четвртом је мјесту по узроку смрти у САД, те се сматра болешћу коју константно треба пратити како не би дошло до компликација. Годишње у свијету од ове болести и њених компликација умре 2,75 милиона људи, а у свијету болује око сто милиона људи, али се и даље касно дијагностикује. Већина болесника није ни свесна болести све док она не почне да се манифестује кроз озбиљне компликације.

Романтична прича двије Чорбине баладе које никога не остављају равнодушним

Романтична прича двије Чорбине баладе које никога не остављају равнодушним

Фактори ризика за развој хроничне опструктивне болести плућа су пушење и аеро-загађење, које се нарочито појачава у зимским мјесецима због употребе разних врста горива. Може да постоји и генетска предиспозиција за развој ове болести.

Симптоми ХОБП

Основни симптом је кашаљ с искашљавањем и осјећај недостатка ваздуха. Кашаљ је хроничан, с искашљавањем густог шлајма. Испљувак је обично беле боје, мада може бити и обојен и пенушав. Кашаљ је често праћен осећајем недостатка ваздуха, који се погоршава при напору или у току респираторне инфекције. Такође, симптоми могу да буду и специфичан ноћни кашаљ, као и помодрелост лица, усана и прстију.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ' 'Серија: Ред Рок (12+) (Р)