Odlazak legende

Podmukla i bez simptoma: Šta je HOBP, bolest koju je imao Bora Đorđević

  • Izvor: B92
  • 04.09.2024. 08:49

Bora Đorđević je preminuo u 73. godini.

Već neko vrijeme je Bora Đorđević proveo u bolnici u Ljubljani zbog teške upale pluća i hronične opstruktivne bolesti pluća s kojom se borio godinama.

Šta je HOBP?

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) jeste bolest pluća u čijoj se osnovi nalazi suženje disajnih puteva – opstrukcija bronhija.

Еvo kako su se članovi grupe ''Riblja čorba'' oprostili od Bore Đorđevića

Еvo kako su se članovi grupe ''Riblja čorba'' oprostili od Bore Đorđevića

HOBP se manifestuje specifičnim simptomima kao što su nedostatak vazduha, kašalj i iskašljavanje, kao i sviranje u grudima. Ukoliko pacijent kašlje i iskašljava tri mjeseca godišnje u toku posljednje dvije godine, postoji sumnja da boluje od ove bolesti. Navedene tegobe najčešće prati osjećaj nedostatka vazduha, koji s vremenom može da se pogorša do tog stepena da pacijent ne može da obavlja ni osnovne životne aktivnosti, prenosi Stetoskop.info.

Hronična opstruktivna bolest pluća može da bude smrtonosna

Na četvrtom je mjestu po uzroku smrti u SAD, te se smatra bolešću koju konstantno treba pratiti kako ne bi došlo do komplikacija. Godišnje u svijetu od ove bolesti i njenih komplikacija umre 2,75 miliona ljudi, a u svijetu boluje oko sto miliona ljudi, ali se i dalje kasno dijagnostikuje. Većina bolesnika nije ni svesna bolesti sve dok ona ne počne da se manifestuje kroz ozbiljne komplikacije.

Romantična priča dvije Čorbine balade koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Romantična priča dvije Čorbine balade koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Faktori rizika za razvoj hronične opstruktivne bolesti pluća su pušenje i aero-zagađenje, koje se naročito pojačava u zimskim mjesecima zbog upotrebe raznih vrsta goriva. Može da postoji i genetska predispozicija za razvoj ove bolesti.

Simptomi HOBP

Osnovni simptom je kašalj s iskašljavanjem i osjećaj nedostatka vazduha. Kašalj je hroničan, s iskašljavanjem gustog šlajma. Ispljuvak je obično bele boje, mada može biti i obojen i penušav. Kašalj je često praćen osećajem nedostatka vazduha, koji se pogoršava pri naporu ili u toku respiratorne infekcije. Takođe, simptomi mogu da budu i specifičan noćni kašalj, kao i pomodrelost lica, usana i prstiju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)