Непролазни хитови

Ове пјесме су познати пјевачи посветили женама

  • Извор: Гранд
  • 19.04.2024. 18:55

Бројни пјевачи су доста лијепих пјесама оставили иза себе, па се неријетко слушају још увијек оне које су старије од генерација које увелико посјећују кафане.

За већину пјесама се и данас спекулише коме су посвећене и да ли те жене уопште постоје, за неке се наслућује, а за неке се зна. А уколико нисте знали, сазнаћете у наставку тескта.

Пјевач Кемал Монтено је посветио велики хит „Није хтјела“ бившој супрузи његовог колеге и пријатеља – Ради се о једном мом пријатељу, који је имао жену и био је познати пјевач, а његова супруга је вољела другог пјевача и његове пјесме, па се због тога развео– открио је тада Кемал како је настала пјесма „Није хтјела, моје пјесме, моје ријечи, моја дјела“.

Синан Сакић је имао доста хитова који се још увијек слушају. Са његовог првог албума „Мала Шемса“, који се састојао из компилације синглова најпознатија је била песма „Срели смо се много касно“, али се издвојила и „Растанак крај реке“. Већина пјесама са овог албума биле су посвећене неоствареној љубави. Због назива компилације, многи су спекулисали да су пјесме посвећене његовој колегиници, пјевачици Шемси Суљаковић.

Најпопуларнији поп пјевач на Балкану Здравко Чолић у својој богатој каријери отпјевао је много пјесама у којима се спомињу женска имена. Од Јасмине до Емине се спекулисало да је све те пјесме посветио одређеним женама, а онда је једном приликом открио да постоји само једна нумера из његовог опуса која говори о стварној жени. Ниједна пјесма није о стварној жени, осим Кристине – открио је Здравко, па објаснио о којој Кристини је ријеч. Корнелије Ковач је посветио ту пјесму својој ћерки – рекао је Чолић.

Пјевач који има вјерововатно најљепше пјесме посвећене женама, па и генерално пјесме народне музике је Тома Здравковић. Тешко је издвојити неку пјесму, јер је пјевао о Љиљани, Сањи, о Бранки.. али најпознатија прича је везана за пјесму ‘’Данка’’.

Тома Здравковић пјесму ‘’Данка’’ посветио је Данки Нововић, чувеној водитељки и једној од најпопуларнијих ТВ личности старе Југославије. Тада још млада спикерка, Данка је водила многе концерте на којима је наступао и Тома и није много прошло а њих двоје су постали велики пријатељи. Тома, великог срца какав је био, пријатељици је посветио пјесму. Она, пак, због тога није била срећна.

Харис Џиновић примио нови ударац након развода

Харис Џиновић примио нови ударац након развода

– Били смо пријатељи и Тома је био човјек пун емоција и имао је велико срце. Ипак, мрзила сам да ме повезују са људима са естраде када је љубав у питању, јер су за мене они били пријатељи и пословни партнери. Зато сам се љутила на Тому када сам чула да ми је посветио пјесму – испричала је годинама касније. Пјесма је постала хит, а прича о заљубљеном Томи легендарна. Нећемо можда сазнати никада до краја шта је ту истина, али можемо да и данас послушамо ову пјесму и послушамо Томину истину преточену у стихове, како је само он то умио да начини.

Славни кантаутор Ђорђе Балашевић је најљепше, најпрецизније описивао живот, љубав, односе и неодносе. Многе његове пјесме је посветио управо њој, својој Оливери. И оне које нису директно посвећене њој, она је имала удјела у инспирацији. А једна од најљепших пјесама коју је написао – „Провинцијалка“, посвећена је његовој супрузи Оливери Ољи Балашевић. У вријеме док је Оливера Балашевић студирала и живјела у дому, Ђоле је под њеним прозором често пјевао, а велику љубав нису крили. На студентској соби у којој је млада Зрењанинка Оливера тада живјела, и данас се на улазним вратима налази плочица “Док она не слети низ ходник студењака… Оља и Ђоле Балашевић, 1. јуни 1979.“

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок