ATV

Model bila Kjara Fančeli

Otkrivena nepoznata Rafaelova slika iz 16. vijeka

  • Izvor: Agencije
  • 18.09.2023. 09:35

Nova, dosad nepoznata slika italijanskog renesansnog slikara Rafaela Santija, koja prikazuje Marija Magdalenu, otkrivena je nedavno, saopštili su danas stručnjaci na međunarodnoj konferenciji u Pergoli, gradu u centralnoj italijanskoj provinciji Pezaro i Urbino.

Ansa navodi da je to umjetničko djelo, za koji je model bila Kjara Fančeli, naslikano na panelu od topole dimenzija 46 puta 34 centimetra i da datira iz 1504. godine.

U vlasništvu je privatnog kolekcionara i stručnjaci procjenjuju da ju je zaista naslikao Rafaelo.

Drama na utakmici: Navijači bebu izvlačili kroz bodljikavu žicu

Drama na utakmici: Navijači bebu izvlačili kroz bodljikavu žicu

Ansa navodi da je verziju ovog portreta Marije Magdalene naslikao slikar Peruđino, Rafelov učitelj, ali nova saznanja ukazuju na to da je novootkriveni Rafaelov portret stariji i od onog koji je naslikao njegov učitelj.

Rafaelova verzija smatra se stilski i tehnički superiornijom i na njoj se mogu primijetiti suptilni uticaji Leonarda da Vinčija.

Navodi se i da upotreba proporcija na portretu sugeriše da je Rafaelo "konačno pronašao svoj jezik“ i nadmašio svog učitelja.

Poznati cirkus žive životinje zamijenio hologramima

Poznati cirkus žive životinje zamijenio hologramima

Stručnjaci su vijest o otkriću nove slike saopštili u okviru konferencije "Vizija savršenstva Rafaela Santija", uoči objavljivanja studije o njegovom doprinosu umjetnosti, koja će nositi naslov "Rafaelova Magdalena, kada učenik nadmaši učitelja“.

(Foto: Vikipedia)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: