ATV

Njemački cirkus

Poznati cirkus žive životinje zamijenio hologramima

 • Izvor: Telegraf
 • 18.09.2023. 09:02

Miris piljevine i kokica ispunjavaju vazduh, a klovnovi, akrobate i mađioničari su na svojim mjestima. I dok gledaoci zauzimaju svoja mjesta pod velikim krovom, prisutni su svi klasični elementi cirkusa - osim jednog - žive životinje zamijenjene su hologrami.

Njemački cirkus Roncali prestao je da koristi lavove i slonove u predstavama još 1991. godine. Prije pet godina otišao je još dalje i potpuno uklonio žive životinje iz svog programa.

"Prave životinje u ringu, to nam više nije u redu“, rekao je šef cirkusa Patrik Filadelfija (49) za AFP.

Posljednjih godina cirkusi su sve više ograničeni prostorom.

Pravo na borački dodatak moguće ostvariti već od 1. oktobra

Pravo na borački dodatak moguće ostvariti već od 1. oktobra

"Ako se smjestite usred pijace u centru grada, nema mjesta za ograde koje bi spriječile životinje da pobjegnu“, rekao je Filadelfija.

Nomadski karakter cirkuskog života takođe je naporan životinjama poput konja, koje je trebalo ukrcati u kamione i potom ih prevesti u sljedeći grad.

"Cirkusu koji štiti životinje to više nije imalo smisla“, kaže Filadelfija.

Razmišljajući kako da sačuva čaroliju životinja, pogotovo za djecu, cirkus se dosjetio holograma.

"Ako na holografski ekran možete projektovati nekoga ko više nije živ, zašto to ne biste mogli učiniti s konjem, slonom?“, rekao je on.

Parni voz koji kruži ringom započinje predstavu uz zvuk pjesme "Sunday Morning" Velvet Andergraunda, prije nego što se pojavi jarko zeleni papagaj. Iza nje stižu slonica i njeno mladunče, pa krdo konja u galopu. Dizajniranje vizuelne iluzije bio je tehnički izazov budući da u cirkusu publika sjedi u krugu, suprotno od pozorišta gdje su svi ispred bine.

Snažan zemljotres u Italiji

Snažan zemljotres u Italiji

Pomoću 11 kamera raspoređenih na plafonu oko ringa, slike visoke rezolucije projektuju se na finu mrežu koja okružuje ring. Mreža postaje gotovo nevidljiva kad se svjetla ugase, ali slike iskaču.

Premda žive životinje izazivaju uzbuđenje i nova tehnologija omogućuje Roncaliju da čini neočekivane stvari.

Izostanak životinja postao je privlačan sam po sebi.

"Nikad prije nisam čula za cirkus Roncali. A onda sam saznala da nemaju životinje. To mi je bilo posebno važno“, rekla je dvadesetdevetogodišnja studentkinja Sofi Šult.

Prethodne posjete cirkusu na nju su ostavljale loš utisak.

"Uvijek sam vidjela uske kaveze u kojima su ih držali. To je okrutno“, rekla je tokom pauze u predstavi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 20:10 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 21:45 Serija: Merdokove misterije (12+)

  Priča je smeštena u Toronto 1895. godine i istražuje zanimljiv svet Vilijama Merdoka, zgodnog mladog detektiva, koji koristi radikalne forenzičke metode poput skupljanja otisaka prstiju kako bi rešio neke od najjezivijih zločina u gradu. Iako mu se kolege podsemavaju zbog njegovog radikalnog pristupa i izložen je skepticizmu svog šefa inspektora Brekenrejda , Merdok je često jedini koji može da reši slučajeve.

 • 22:30 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:40 Serija: Red Rok (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.

 • 23:05 Serija: Еskobar (16+)

  Podvizi ozloglašenog narko-bosa, Pabla Еscobara.