Ученица ОШ "Доситеј Обрадовић"

Одушевила пјесмом ''Моја Република Српска'': Ученица Тамара Билбија освојила награду ''Змијањче''

  • Извор: Српскаинфо
  • 29.07.2024. 13:21

Тамара Билбија, ученица 9. разреда ОШ "Доситеј Обрадовић" из Приједора, понијела је награду "Змијањче" за пјесму “Моја Република Српска”.

Жири у саставу Миладин Берић, Јелена Глишић и Вид Вицко Вукелић једногласно је донио одлуку да, између 120 пристиглих радова ученика основних школа из цијеле Српске, ова пјесма добије награду.

- Пјесма ‘Моја Република Српска’ писана је на традиционалан начин у химничном тону, у сва четири катрена показује поетесино завидно знање изградње везаног стиха тако да се својим пјесничким изразом издвојила од других пјесама које су ушли у ужи избор за ову награду. Пјесникиња се, у награђеној пјесми, на специфичан начин, користећи стилске фигуре, посебно анафору, у виду заклетве обраћа Републици Српској наглашавајући Свето Тројство кроз традиционалан српски поздрав. Од четири квалитетом уједначена катрена изабраћемо завршни који нам на крају даје и поенту: ''И три пута ја да љубим, љубила бих исто, ето! Јер у души мојој живи, Твоје име драго, свето'' – саопштио је жири.

Поред награђене пјесме, како су рекли, квалитетом радова издвојили су се ученици Павле Петковић, 4. разред, ОШ “Данило Борковић” Градишка, Моника Хричак, 4. разред, ОШ “Јован Цвијић” Бања Лука, Василије Николић, 6. разред, ОШ “Змај Јова Јовановић” Бања Лука, Милица Мићић, 8. разред, ОШ “Свети Сава” Бијељина.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)