Učenica OŠ "Dositej Obradović"

Oduševila pjesmom ''Moja Republika Srpska'': Učenica Tamara Bilbija osvojila nagradu ''Zmijanjče''

  • Izvor: Srpskainfo
  • 29.07.2024. 13:21

Tamara Bilbija, učenica 9. razreda OŠ "Dositej Obradović" iz Prijedora, ponijela je nagradu "Zmijanjče" za pjesmu “Moja Republika Srpska”.

Žiri u sastavu Miladin Berić, Jelena Glišić i Vid Vicko Vukelić jednoglasno je donio odluku da, između 120 pristiglih radova učenika osnovnih škola iz cijele Srpske, ova pjesma dobije nagradu.

- Pjesma ‘Moja Republika Srpska’ pisana je na tradicionalan način u himničnom tonu, u sva četiri katrena pokazuje poetesino zavidno znanje izgradnje vezanog stiha tako da se svojim pjesničkim izrazom izdvojila od drugih pjesama koje su ušli u uži izbor za ovu nagradu. Pjesnikinja se, u nagrađenoj pjesmi, na specifičan način, koristeći stilske figure, posebno anaforu, u vidu zakletve obraća Republici Srpskoj naglašavajući Sveto Trojstvo kroz tradicionalan srpski pozdrav. Od četiri kvalitetom ujednačena katrena izabraćemo završni koji nam na kraju daje i poentu: ''I tri puta ja da ljubim, ljubila bih isto, eto! Jer u duši mojoj živi, Tvoje ime drago, sveto'' – saopštio je žiri.

Pored nagrađene pjesme, kako su rekli, kvalitetom radova izdvojili su se učenici Pavle Petković, 4. razred, OŠ “Danilo Borković” Gradiška, Monika Hričak, 4. razred, OŠ “Jovan Cvijić” Banja Luka, Vasilije Nikolić, 6. razred, OŠ “Zmaj Jova Jovanović” Banja Luka, Milica Mićić, 8. razred, OŠ “Sveti Sava” Bijeljina.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)