Budimpešta

Mjesec dana srpske kulture u Mađarskoj, pokrovitelj predsjednik Srpske

  • Izvor: SRNA
  • 07.09.2024. 10:17

U Budimpešti će 12. septembra zvanično biti otvorena manifestacija "Srpski dani u Mađarskoj" pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a jeromonah Varnava Knežević, sekretar Еparhije budimske, izjavio je za Srnu da je riječ o značajnom događaju za srpski narod jer se na ovaj način predstavljaju kultura, tradicija i običaji u jednoj prijateljskoj državi.

Svečano otvaranje manifestacije trebalo bi da bude održano 12. septembra u Srpskom pravoslavnom muzeju u Sentandreji.

"Ono što je za nas izuzetno značajno je posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, jer je on ovdje uvijek rado viđen gost. Osim predsjednika Srpske, pokrovitelj manifestacije je i Ministarstvo kulture Srbije", istakao je jeromonah Varnava.

On je naglasio da je riječ o značajnoj manifestaciji za Srbe, jer je srpska zajednica malobrojna.

"Mađarska je jedna od rijetkih prijateljski raspoloženih zemalja prema našem narodu uopšte. To je zemlja koja je i predsjedavajuća u ovoj godini Еvropskom unijom", rekao je jeromonah Varnava.

Ispoštovana posljednja želja Bore Čorbe

Ispoštovana posljednja želja Bore Čorbe

On je naveo da se Еparhija budimska, po blagoslovu mitropolita Lukijana, posvetila kulturnoj diplomatiji, te smatra da ovakve aktivnosti otvaraju vrata Srbima u Еvropskoj uniji, gdje su zapostavljeni ili su predstavljeni na pogrešan način.

"Trudimo se da ovakvim sadržajima pokažemo ostatku svijeta da, ipak, nismo ono što misle, da je naša kultura bogata i da je naša tradicija od značaja ne samo za Republiku Srpsku i Srbiju, kao našim matičnim zemljama, nego i šire. Tako imamo i ovu manifestaciju ovdje u Mađarskoj", istakao je jeromonah Varnava.

"Srpski dani" su jednomjesečna manifestacija koja će Mađarskoj predstaviti kulturu, običaje i tradiciju srpskog naroda, pojašnjava jeromonah Varnava i dodaje da je riječ o bogatom i raznovrsnom programu.

"Počinjemo izložbom, imaćemo i naučna predavanja, potpisivaćemo protokole o saradnji sa drugim institucijama, a prikazivaćemo i dokumentarne filmove koje su uradila naša udruženja u Mađarskoj. Očekuje nas bogat sadržaj, a posebno bih naglasio otvaranje izložbe koja je posvećena ustancima u Hercegovini", rekao je jeromonah Varnava.

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:55 Vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:15 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)

  • 13:10 Autošop magazin (R)

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)