Историјска драма

Љубитељи филма се слажу да је ово једна од најбољих улога икада

  • Извор: Б92
  • 05.07.2024. 17:45

Љубитељи филмова који посјећују subreddit r/moviecritic започели су дискусију о историјској драми "Посљедњи краљ Шкотске", коју је режирао Кевин Макдоналд.

Један корисник Редита написао је да драма из 2006. има једну од најстрашнијих остварења свих времена, а његов пост је привукао многе истомишљенике.

"Посљедњи краљ Шкотске" заснован је на истоименом роману Џајлса Фодена, који приказује диктатуру злогласног предсједника Уганде Идија Амина кроз очи измишљеног шкотског доктора Николаса Гаригана.

Након што је завршио медицинску школу, Николас Гариган (Џејмс Мекавој) одлази у Уганду у потрази за авантуром, гдје ради као љекар у мисионарској болници. Недуго након што је Гариган стигао у Уганду, Иди Амин (Форест Витакер) је збацио Милтона Оботеа и постао предсједник земље.

Игром случаја, млади доктор је позван да помогне Иди Амину, који је доживио саобраћајну несрећу. Диктатор је у почетку био скептичан према Гаригану, али чим је сазнао да је Шкот, одлучио је да га ангажује као свог личног љекара.

Поред својих медицинских обавеза, Гариган се бавио државним питањима јер је вјеровао да Амин жели мир у Уганди. Али након што је почео да се приближава диктаторовој најмлађој супрузи, Кеј (Кери Вашингтон), схватио је са каквом особом има посла.

Гледаоци су похвалили Витакеров монолог

Иако је филм обиљежила одлична глумачка изведба, гледаоци су посебно хвалили сцену у којој Витакер у улози Иди Амина има монолог, прије него што је убио Гаригана јер је покушао да га отрује и што се петљао са Кеј.

Витакерова улога била је толико импресивна да му је донијела Оскара за најбољег глумца. Фанови су подијелили своја размишљања о његовом наступу у коментарима испод објаве на Редиту.

"Форест Витакер и Џејмс Мекавој имају одличну динамику у овом филму", написао је један обожавалац.

Други је додао да је то "апсолутно изванредно и застрашујуће".

"Када је Витакер одржао говор угандским сељацима, многи од њих су мислили да је он прави Иди Амин", додао је он.

Трећи је рекао да је ово "једна од најбољих улога које је икада видио".


Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.