Прослављени српски режисер

Кустурица: Ретроспектива филмова од 15. априла - пред гледаоцима и интегрална верзија "Подземља"

  • Извор: СРНА
  • 11.04.2024. 16:36

Прослављени српски режисер Емир Кустурица најавио је данас да ће ретроспектива његових филмова бити уприличена од 15. до 26. априла у МТС дворани у Београду те да ће публика, између осталог, бити у прилици да први пут види интегралну верзију "Подземља" у трајању од пет и по часова.

- У оквиру ретроспективе биће приказани филмови `Сјећаш ли се Доли Бел`, нова ХД верзија `Оца на службеном путу`, `Дом за вјешање`, `Живот је чудо`, `Завјет`, `На млијечном путу` и нова 4к верзија филма `Црна мачка бели мачор`. Ту су и документарни филмови `Л`Пепе, уна вида супрема` и `Марадона бy Кустурица` - навео је он.

Кустурица је истакао да су његови филмови везани за околности у којима су рађени.

- Филм, једнако је слобода. Много је ближе музици него литератури. Зна да изненади не само онога који га је правио, него и читаву нацију и делове Европе - рекао је Кустурица на конференцији за новинаре у Београду.

Када је ријеч о новим пројектима, Кустурица је рекао да ће филм "Инжењер лаких шетњи" снимати у Русији и да на сценарију ради већ пет година.

- Ужасно је тешко транформисати идеју Достојевског у вријеме у коме живимо - рекао је Кустурица и додао да још нису одређене локације за снимање, али очекује да ће све бити у Русији.

Он је нагласио да ће сам филм представљати његов поглед, а он је, како је навео, "дубоко заптивен у српску филмску, литерарну и сликарску традицију".

Одговарајући на питања новинара, Кустурица је рекао да његов мецена није руски предсједник Владимир Путин, који га је недавно примио у Кремљу, те да није није ишао код предсједника Русије да тражи новац, већ да му каже да жели да буде "дио новог свијета који се јавља у Евроазији".


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм