Kandidat za Oskara

Kako je Ljubiša Samardžić odlučio da režira "Nebesku udicu"

  • Извор: Агенције
  • 24.03.2023. 14:36

Jedan od najupečatljivijih filmova domaće kinematografije je svakako "Nebeska ulica" reditelja Ljubiše Samardžića. Kao što je poznato, radnja filma je smještena tokom NATO bombardovanje Jugoslavije, gdje grupa momaka, dok padaju bombe u bloku igraju košarku.

Glavne uloge igrali su Nebojša Glogovac i Ana Sofrenović, a kao specijalni gosti su se pojavljivali Željko Rebrača, Aleksandar Đorđević, Dejan Bodiroga i Željko Obradović.

Film je krenuo da se snima nekoliko mjeseci nakon bombardovanja. Na pitanje novinara zašto odmah poslije bombardovanja debituje sa ostvarenjem koji oslikava vrijeme koje je još u sjećanjima naroda, Ljubiša Samardžić je svojevremeno rekao:

"Priznaćete da je ovo necivilizacijsko zlo donijelo nešto što je vjerovatno pokrenulo civilizacijske mozgove. Ja sam bio iznenađen tom agresijom, drskošću da cjelokupna zapadna alijansa krene na pohod uništavanja psihologije, ne objekata, na ovim prostorima. Evidentno je da smo postali taoci i naših i njihovih, da je diplomatija trebalo da bude daleko mudrija, da je morala da ima komunikaciju sa svijetom. Zato je ono što nam se desilo u meni ostavilo najdublji trag. Uz sve to, imao sam intimnu muku, pa je moj intimni rat za zdravlje mog sina bio daleko veći od ovog bombardovanja. Eto, biće da su te emocije pokrenule moju odluku da režiram", rekao je tada Samardžić u intervjuu za "Vreme" i nastavio:

"U trenucima kada sam odlučio da krenem, shvatio sam da bi to trebalo da bude film između neba i zemlje, film koji nije za ovaj čas i tren nego film sa vječitom emocijom. Ako se bavite ljudskim sudbinama, njihovim manama i vrlinama, mržnjama i ljubavima, ako otkrivate njihove unutrašnje muke, i ako imate uz sve to jednu iskrenost u njihovim karakterima i sudbinama, onda to neće biti film samo za jedan tren. Opredjeljujući se između žanra, odlučio sam da to bude jedna moguća priča, a da ima dodira sa fantazmagorijom. Čitava igra između košarke i bombardovanja, između ljeta lopte i rakete, ima svoju metaforu. Jer košarka je pobjeda, u njoj je teza da u sebi treba savladati nesigurnosti i nesporazume, da treba steći unutrašnji mir i pobijediti", naveo je reditelj i glumac.

Ljubiša Samardžić je govorio i o budžetu filma.

"Prilagođavamo se, napravili smo koncept koji je sada jedino moguć. A to je: ljudima obezbijediti pristojne plate za dva mjeseca, a procjena vrijednosti njihovog rada će doći tek nakon produkcije. Biće nekolicina domaćih sponzora. Koprodukcije ako bude, a čekamo odgovor sa zapada, cijela ekipa će dobiti ono što zaslužuje", rekao je 2000. godine glumac i reditelj, piše "Informer", prenosi Telegraf.

Inače, film "Nebeska udica" bio je jugoslovenski kandidat za Oskara za film van engleskog govornog područja.

Тагови: