Banjaluka

Počela prva Ljetna škola filma u Republici Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 17.08.2023. 14:12

Predavanjem producenta i asistenta na katedri za produkciju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Đorđa Vranješa počela je danas prva Ljetna škola filma u Republici Srpskoj, koja je okupila 22 polaznika zainteresovana za filmsku umjetnost.

Producent Đorđe Vranješ rekao je da je zadovoljstvo raditi sa mladim ljudima koji su zainteresovani za filmsku umjetnost, a da je Ljetna škola filma odlična ideja koja je zastupljena u regionu i sada se po prvi put u organizaciji Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, Studija glume „Jazavac“ i Akademije umjetnosti u Banjoj Luci realizuje u Republici Srpskoj.

Polaznici će, prema njegovim riječima, dobiti priliku da vide šta ih očekuje ukoliko u budućnosti odluče da se profesionalno bave produkcijom, kamerom, dramaturgijom, režijom, scenografijom i kostimografijom.

„Polaznici će proći kroz sve faze u stvaranju filma. Podijelili smo ih u tri grupe, a zadatak im je da tokom trajanja škole snime tri kratka filma u obliku jednog omnibusa čija će premijera biti 27.8.2023. godine u Gradskom pozorištu Jazavac. Definisali smo temu i ideju omnibusa i u nastavku će da rade sa Nikolom Pejakovićem i Aleksandrom Vasiljevićem na razradi ideje i pisanju scenarija, kako bi naredne sedmice snimali filmove“, rekao je Vranješ koji je mlade polaznike uputio u sve aspekte produkcije.

Izražavajući oduševljenje Ljetnom školom filma, Ana Mitraković, koja Studio glume „Jazavac“ pohađa već deset godina, rekla je da su njena očekivanja velika, s obzirom na program radionica i ozbiljnost predavača.

 „U toku škole imaćemo časove produkcije, scenarija, kostimografije, scenografije, kamere i režije, tako da ćemo, pored glumačkog posla, moći da saznamo kako je to producentima, snimateljima, scenografima, kostimografima...,odnosno ljudima koji nas ne upute u svoj posao, a urade sve za nas“, rekla je Ana Mitraković.

 Arian Sarajlić, polaznik Studija glume „Jazavac“,  čiji je plan da upiše Akademiju umjetnosti u Banjaluci, rekao je da je oduševljen što rade sa vrhunskim profesionalcima i da je zbog toga uvjeren da će entuzijazam polaznika i zajednički rad pod mentorstvom profesionalaca dati očekivani rezultat. 

Osim Vranješa, predavači na Ljetnoj školi filma su profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci  Dragana Purković Macan, profesor na predmetu scenografija i kostimografija, Draško Gajić, profesor na predmetu kamera, Zoran Pilipović, asistent na predmetu kamera, kao i najstručniji kadrovi na predmetu zvuk i montaža, Igor Suzić i Aleksandar Jurić. 

Scenarista Nikola Kolja Pejaković sa mladima će raditi na pisanju scenarija, a mladi reditelj Vladimir Tagić jedini je gost iz Beograda kao predavač na predmetu režija. Asistenti mentorima su producent Đorđe Ćirić, dramaturg Aleksandar Vasiljević i režiser Stefan Tomić. 

Prvu ljetnu školu filma organizuje Audio-vizuelni centar Republike Srpske u saradnji sa Studiom glume „Jazavac“ i Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм