Директорка Аудио-визуелног центра

Илић: Омнибус ''Тајна'' резултат Љетне школе филма

  • Извор: СРНА
  • 28.08.2024. 17:32

Директорка Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић рекла је да су три кратка филма која чине омнибус под називом "Тајна" резултат десетодневне "Љетне школе филма" у Бањалуци, те нагласила да су полазници ове школе из цијеле Српске одушевили менторе знањем, озбиљношћу и исказаним интересовањем.

Илићева је додала да ће премијера кратких филмова насталих у оквиру "Љетне школе филма" бити уприличена сутра у 20.00 часова у Студентском културном центру Универзитета у Бањалуци.

Она је навела да је "Љетну школу филма", која је почела 19. августа, а завршава се сутра, другу годину за редом организовао Аудио-визуелни центар Републике Српске у сарадњи са Академијом умјетности и Студентским културним центром Универзитета у Бањалуци.

- У овогодишњој "Љетној школи филма" учествовало је 26 полазника средњошколског узраста из свих дијелова Републике Српске, Бијељине, Источног Сарајева, Брода, Добоја, Приједора, Лакташа, Шипова и Бањалуке - истакла је она.

Илићева је нагласила да су са њима радили предавачи са Академије умјетности у Бањалуци Марио Ћулум, Драгана Пурковић Мацан, Драшко Гајић, Александар Јурић, Соња Ђурић и други филмски професионалци - режисер из Србије Гордан Матић, те Стефан Томић, Зоран Пилиповић, Игор Сузић, Данијел Каралић, Александар Васиљевић.

- Као резултат десетодневног интензивног рада током којег су полазници заједно са менторима прошли кроз све фазе настанка филма – од идеје до премијере - настала су три кратка филма која чине омнибус под називом "Тајна". Полазници су радили подијељени у три тима и имали су задатак да на тему тајна сниме три кратка филма, тако да сваки од филмова открива неку тајну - рекла је Илићева за Срну.

Како је нагласила, полазници су презадовољни програмом "Љетне школе филма", предавачима, условима, као и начином рада.

- Веома су се зближили и успоставили контакте које ће сигурно његовати у будућности што је посебна вриједност ове школе. Током рада дотакли су се свих филмских сектора и успјели да осјете како функционише филмски сет тако да многи од њих озбиљно размишљају да наставе школовање на неком од одсјека на Академији умјетности у Бањалуци што и јесте један од циљева - рекла је Илићева.

И да се не одлуче за неки од смјерова на академијама, каже Илићева, сигурна сам да ћемо у њима имати квалитетну филмску публику.

Илићева је захвалила полазницима, њиховом старјешини, као и њиховим родитељима, менторима те партнерима - Академији умјетности и Студентском културном центру чија подршка много значи.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)