Direktorka Audio-vizuelnog centra

Ilić: Omnibus ''Tajna'' rezultat Ljetne škole filma

  • Izvor: SRNA
  • 28.08.2024. 17:32

Direktorka Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić rekla je da su tri kratka filma koja čine omnibus pod nazivom "Tajna" rezultat desetodnevne "Ljetne škole filma" u Banjaluci, te naglasila da su polaznici ove škole iz cijele Srpske oduševili mentore znanjem, ozbiljnošću i iskazanim interesovanjem.

Ilićeva je dodala da će premijera kratkih filmova nastalih u okviru "Ljetne škole filma" biti upriličena sutra u 20.00 časova u Studentskom kulturnom centru Univerziteta u Banjaluci.

Ona je navela da je "Ljetnu školu filma", koja je počela 19. avgusta, a završava se sutra, drugu godinu za redom organizovao Audio-vizuelni centar Republike Srpske u saradnji sa Akademijom umjetnosti i Studentskim kulturnim centrom Univerziteta u Banjaluci.

- U ovogodišnjoj "Ljetnoj školi filma" učestvovalo je 26 polaznika srednjoškolskog uzrasta iz svih dijelova Republike Srpske, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Broda, Doboja, Prijedora, Laktaša, Šipova i Banjaluke - istakla je ona.

Ilićeva je naglasila da su sa njima radili predavači sa Akademije umjetnosti u Banjaluci Mario Ćulum, Dragana Purković Macan, Draško Gajić, Aleksandar Jurić, Sonja Đurić i drugi filmski profesionalci - režiser iz Srbije Gordan Matić, te Stefan Tomić, Zoran Pilipović, Igor Suzić, Danijel Karalić, Aleksandar Vasiljević.

- Kao rezultat desetodnevnog intenzivnog rada tokom kojeg su polaznici zajedno sa mentorima prošli kroz sve faze nastanka filma – od ideje do premijere - nastala su tri kratka filma koja čine omnibus pod nazivom "Tajna". Polaznici su radili podijeljeni u tri tima i imali su zadatak da na temu tajna snime tri kratka filma, tako da svaki od filmova otkriva neku tajnu - rekla je Ilićeva za Srnu.

Kako je naglasila, polaznici su prezadovoljni programom "Ljetne škole filma", predavačima, uslovima, kao i načinom rada.

- Veoma su se zbližili i uspostavili kontakte koje će sigurno njegovati u budućnosti što je posebna vrijednost ove škole. Tokom rada dotakli su se svih filmskih sektora i uspjeli da osjete kako funkcioniše filmski set tako da mnogi od njih ozbiljno razmišljaju da nastave školovanje na nekom od odsjeka na Akademiji umjetnosti u Banjaluci što i jeste jedan od ciljeva - rekla je Ilićeva.

I da se ne odluče za neki od smjerova na akademijama, kaže Ilićeva, sigurna sam da ćemo u njima imati kvalitetnu filmsku publiku.

Ilićeva je zahvalila polaznicima, njihovom starješini, kao i njihovim roditeljima, mentorima te partnerima - Akademiji umjetnosti i Studentskom kulturnom centru čija podrška mnogo znači.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)