Слажете ли се

Филмски стручњаци тврде: Ово је најбољи филм 2000-их

  • Извор: Индекс
  • 07.11.2023. 11:01

Ране 2000-е су нам донијеле неке од најзначајнијих филмова у историји филмске умјетности, а чак двјеста стручњака се сложило да је најбољи филм тог раздобља психолошки трилер Дејвида Линча, ''Булевар звијезда'' (Mulholland Drive).

Портал "Ворлд оф рил" је спровео анкету у којој је учествовало двеста филмских стручњака, од критичара и академика до глумаца и редитеља, из разних земаља. Међу учесницима анкете су се нашли и неки од најбољих критичара Венити Фера, Вол Стрит Журнала и сличних публикација.

Учесници анкете су морали да издвоје попис 5 најбољих филмова раних 2000-th, а међу скоро 400 споменутих филмова, један наслов се спомињао више него остали. Ријеч је о Линчовом нео-ноир трилеру из 2001. године, у којем су главне улоге играле Лаура Елена Харинг и Наоми Ватс.

Филм започиње приказом црнокосе жене која је преживјела саобраћајну несрећу, али је добила амнезију због које се не сјећа ко је. Повријеђена жена лута улицама Лос Анђелеса, све док се не ушуња у један стан, у којем је одлучила да пронађе уточиште.

У исти стан идућег дана долази млада жена Бети, која је из малог града дошла у Лос Анђелес како би постала глумица. Бети одлучи да помогне збуњеној црнокосој жени, којој је дала име Рита, а њих двије затим крећу у потрагу за откривањем Ритиног правог идентитета.

„Булевар звијезда“ многи филмофили сматрају једним од најбољих Линчових филмова, уз „Ерејсхед“ и „Блу Велвет“, и уједно једним од најбољих филмова свих времена, стога не чуди да се нашао на првом мјесту овог пописа.

Слажете ли се са избором филмских критичара.


Пратите нас и путем Вибера