Југ Српске

Фестивал европског и медитеранског филма у Требињу

  • Извор: АТВ
  • 27.07.2024. 12:57

За добар филм у Требињу увијек има мјеста. Баш зато се у најјужнијем граду Српске одржава Фестивал европског и медитеранског филма, ове године дванаести по реду.  

Отварање манифестације је у недјељу испред Музеја Херцеговине гдје ће Златни платани бити уручени глумици Нивес Иванковић и глумцу Љубомиру Бандовићу.

"Ријеч је о двоје изузетних глумаца који су можда и најмлађи по годинама живота али апсолутно богати по свом стваралачком опусу и по свом стваралачком изразу и по непоновљивости“, рекао је умјетнички директор Фестивала филма Пеђа Милојевић.

Милојевић је рекао да је мисија овог фестивала вратити филмски сјај и продукцију филмова у Требиње, а иако фестивал приказује искључиво премијере, ове године су направили изузетак са филмом "Чувари формуле“.

"Ми смо изузетно поносни што је један од најбољих младих глумаца који игра у том филму управо наш Требињац Јован Јовановић, ово ће бити свечана пројекција, гдје ће Јован бити приказан као звијезда, што он и заслужује“, каже умјетнички директор Фестивала филма Пеђа Милојевић.

На фестивалу ће бити за свакога по нешто а биће и добре музике.

"У музичком дијелу програма наступиће Тања Јовићевић са бендом који ће нас овога пута подсјетити на најљепше филмске нумере у једном блуз и џез издању какве људи немају често прилике да је чују“, додаје умјетнички директор Фестивала филма Пеђа Милојевић.

Отварање ће бити спектакуларно, баш такав и амбијент требињског Музеја Херцеговине гдје ће се одржати. Задовољна и директорка.

"Један континуитет културно-историјског насљеђа са модерним и савременим филмом са посебним освјетљењем дворишта је увод у причу о Јелени Анжујској за коју се надамо да ће бити снимљен један посебан филм посвећен Јелени Анжуској и Требињу“, каже директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић.

Начелник Одјељења за културу Слађана Скочајић истиче да Град Требиње подржава све манифестације које дају квалитет културном животу града. Тако је и са овим Фестивалом.

"Само име Фестивала најбоље описује Требиње, јер се за наш град каже да је медитерански град који не додирује море, али и да је култура живљења на европском нивоу“, каже начелник за културу Града Требиња Слађана Скочајић.

Током трајања Фестивала, биће приказано око 30 краткометражних, дугометражних и документарних филмова из 15 земаља, а филмови ће бити приказивани у Љетној башти Дома младих, дворишту Музеја Херцеговине, у Културном центру Требиње и на тераси Хотела "Леотар“.

Организацију фестивала помогли су Аудио-визуелни центар Републике Српске, Министарство културе Републике Србије, Министарство иностраних послова Републике Србије и Град Требиње.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:20 Чаролија Републике Српске

    ''Чаролија Републике Српске

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.