Jug Srpske

Festival evropskog i mediteranskog filma u Trebinju

  • Izvor: ATV
  • 27.07.2024. 12:57

Za dobar film u Trebinju uvijek ima mjesta. Baš zato se u najjužnijem gradu Srpske održava Festival evropskog i mediteranskog filma, ove godine dvanaesti po redu.  

Otvaranje manifestacije je u nedjelju ispred Muzeja Hercegovine gdje će Zlatni platani biti uručeni glumici Nives Ivanković i glumcu Ljubomiru Bandoviću.

"Riječ je o dvoje izuzetnih glumaca koji su možda i najmlađi po godinama života ali apsolutno bogati po svom stvaralačkom opusu i po svom stvaralačkom izrazu i po neponovljivosti“, rekao je umjetnički direktor Festivala filma Peđa Milojević.

Milojević je rekao da je misija ovog festivala vratiti filmski sjaj i produkciju filmova u Trebinje, a iako festival prikazuje isključivo premijere, ove godine su napravili izuzetak sa filmom "Čuvari formule“.

"Mi smo izuzetno ponosni što je jedan od najboljih mladih glumaca koji igra u tom filmu upravo naš Trebinjac Jovan Jovanović, ovo će biti svečana projekcija, gdje će Jovan biti prikazan kao zvijezda, što on i zaslužuje“, kaže umjetnički direktor Festivala filma Peđa Milojević.

Na festivalu će biti za svakoga po nešto a biće i dobre muzike.

"U muzičkom dijelu programa nastupiće Tanja Jovićević sa bendom koji će nas ovoga puta podsjetiti na najljepše filmske numere u jednom bluz i džez izdanju kakve ljudi nemaju često prilike da je čuju“, dodaje umjetnički direktor Festivala filma Peđa Milojević.

Otvaranje će biti spektakularno, baš takav i ambijent trebinjskog Muzeja Hercegovine gdje će se održati. Zadovoljna i direktorka.

"Jedan kontinuitet kulturno-istorijskog nasljeđa sa modernim i savremenim filmom sa posebnim osvjetljenjem dvorišta je uvod u priču o Jeleni Anžujskoj za koju se nadamo da će biti snimljen jedan poseban film posvećen Jeleni Anžuskoj i Trebinju“, kaže direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić.

Načelnik Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić ističe da Grad Trebinje podržava sve manifestacije koje daju kvalitet kulturnom životu grada. Tako je i sa ovim Festivalom.

"Samo ime Festivala najbolje opisuje Trebinje, jer se za naš grad kaže da je mediteranski grad koji ne dodiruje more, ali i da je kultura življenja na evropskom nivou“, kaže načelnik za kulturu Grada Trebinja Slađana Skočajić.

Tokom trajanja Festivala, biće prikazano oko 30 kratkometražnih, dugometražnih i dokumentarnih filmova iz 15 zemalja, a filmovi će biti prikazivani u Ljetnoj bašti Doma mladih, dvorištu Muzeja Hercegovine, u Kulturnom centru Trebinje i na terasi Hotela "Leotar“.

Organizaciju festivala pomogli su Audio-vizuelni centar Republike Srpske, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo inostranih poslova Republike Srbije i Grad Trebinje.

Pratite nas i putem Vibera

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 18:20 Čarolija Republike Srpske

    ''Čarolija Republike Srpske

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.