Филмски клуба "Осмица"

Целулоидна хроника о бомбардованој Бањалуци 1944. године

  • Извор: АТВ
  • 29.05.2024. 15:08

На данашњи дан прије 80 година градско језгро Бањалуке први пут је масовно засуто тонама бомби из савезничких авиона. Основне карактеристике свих напада савезника на Бањалуку у периоду од краја маја 1944. до краја фебруара 1945. године биле су огромна материјална штета и велики број цивилних жртава, док је, с друге стране, уништено сразмјерно мало војних инсталација, а број погинулих окупаторских војника био је занемарив.

Посљедице дивљања савезничких авиона по "крајишкој љепотици" 29. и 30. маја 1944. године снимио је бањалучки кино-аматер Александар Бојко, који је од кадрова забиљежених 8-mm филмском камером током поменута два дана измонтирао изузетно драгоцјено и (изнад свега потресно) целулоидно свједочанство под називом "Бомбардована Бања Лука г. 1944.". Уз Радомира Милојковића и Милана Маравића, београдске кино-аматере, који су послије њемачког бомбардовања престонице Краљевине Југославије 6. априла 1941. године снимили разрушени Београд, Бојко је трећи (и посљедњи) филмски непрофесионалац на простору бивше Југославије који је имао храбрости да на целулоидну траку забиљежи трагични исход неселективних ваздушних удара по свом граду...

Ова документарна хроника један је од бисера бањалучког аматерског филма, а данас се чува у Архиву Републике Српске. На Јутјуб каналу Филмског клуба "Осмица" можете да погледате један њен дио.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: