Filmski kluba "Osmica"

Celuloidna hronika o bombardovanoj Banjaluci 1944. godine

  • Izvor: ATV
  • 29.05.2024. 15:08

Na današnji dan prije 80 godina gradsko jezgro Banjaluke prvi put je masovno zasuto tonama bombi iz savezničkih aviona. Osnovne karakteristike svih napada saveznika na Banjaluku u periodu od kraja maja 1944. do kraja februara 1945. godine bile su ogromna materijalna šteta i veliki broj civilnih žrtava, dok je, s druge strane, uništeno srazmjerno malo vojnih instalacija, a broj poginulih okupatorskih vojnika bio je zanemariv.

Posljedice divljanja savezničkih aviona po "krajiškoj ljepotici" 29. i 30. maja 1944. godine snimio je banjalučki kino-amater Aleksandar Bojko, koji je od kadrova zabilježenih 8-mm filmskom kamerom tokom pomenuta dva dana izmontirao izuzetno dragocjeno i (iznad svega potresno) celuloidno svjedočanstvo pod nazivom "Bombardovana Banja Luka g. 1944.". Uz Radomira Milojkovića i Milana Maravića, beogradske kino-amatere, koji su poslije njemačkog bombardovanja prestonice Kraljevine Jugoslavije 6. aprila 1941. godine snimili razrušeni Beograd, Bojko je treći (i posljednji) filmski neprofesionalac na prostoru bivše Jugoslavije koji je imao hrabrosti da na celuloidnu traku zabilježi tragični ishod neselektivnih vazdušnih udara po svom gradu...

Ova dokumentarna hronika jedan je od bisera banjalučkog amaterskog filma, a danas se čuva u Arhivu Republike Srpske. Na Jutjub kanalu Filmskog kluba "Osmica" možete da pogledate jedan njen dio.


Pratite nas i putem Vibera