Додијељена му Кочићева награда

Бећковић: Кочићев народ је непобједив, а он један од "најживљих" српских писаца

  • Извор: СРНА
  • 09.07.2024. 18:00

Пјесник Матија Бећковић, коме је Удружење књижевника Републике Српске додијелило "Кочићеву награду" за 2024. годину изјавио је за Срну да Кочићево питање: "Идеш ли роде?" и данас одјекује по свим и испод свих српских планина, те оцијенио да слободарски дух Кочићевог народа ништа не може да уништи.

Он је нагласио да је, када је први пут прије више деценија стајао испред Кочићевог споменика у Бањалуци на коме су уклесане његове ријечи: "Ко искрено и страсно љуби истину, слободу и отаџбину, слободан је и неустрашив као Бог, а презрен и гладан као пас", видио да је тај народ непобједив.

"Кочић није само један од највећих српских писаца него је и наш савременик и један од најживљих које имамо", сматра Бећковић.

Он истиче да се, нажалост, још чују "јауци са Змијања", али и док је год Бранка Ћопића, Ђуре Дамјановића, док је Рајка Нога, Моме Капора биће и Кочићевих синова.

Цвијановић: На темељима славне прошлости, данас у миру градимо будућност

Цвијановић: На темељима славне прошлости, данас у миру градимо будућност

Бећковић каже да је увјерен да и данас на простору Крајине и Републике Српске расте неки нови Кочић јер слободарски дух тог народа живи.

Бећковић је навео да су га из Удружења књижевника Републике Српске обавијестили да ће му награда бити уручена у посљедњој недјељи августа, када се традиционално у Бањалуци и на Кочићевом Змијању одржава културна манифестација посвећена књижевнику Петру Кочићу - Кочићев збор.

Удружење књижевника Републике Српске саопштило је данас да је "Кочићеву награду" за 2024. годину добио пјесник Матија Бећковић.

У образложењу награде жири је навео да је Бећковић "високим дометима свога дјела постао, попут Кочића, истински народни писац, чије су ријечи одавно ушле у пословички речник језика и народа којима припада".

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.