Dodijeljena mu Kočićeva nagrada

Bećković: Kočićev narod je nepobjediv, a on jedan od "najživljih" srpskih pisaca

  • Izvor: SRNA
  • 09.07.2024. 18:00

Pjesnik Matija Bećković, kome je Udruženje književnika Republike Srpske dodijelilo "Kočićevu nagradu" za 2024. godinu izjavio je za Srnu da Kočićevo pitanje: "Ideš li rode?" i danas odjekuje po svim i ispod svih srpskih planina, te ocijenio da slobodarski duh Kočićevog naroda ništa ne može da uništi.

On je naglasio da je, kada je prvi put prije više decenija stajao ispred Kočićevog spomenika u Banjaluci na kome su uklesane njegove riječi: "Ko iskreno i strasno ljubi istinu, slobodu i otadžbinu, slobodan je i neustrašiv kao Bog, a prezren i gladan kao pas", vidio da je taj narod nepobjediv.

"Kočić nije samo jedan od najvećih srpskih pisaca nego je i naš savremenik i jedan od najživljih koje imamo", smatra Bećković.

On ističe da se, nažalost, još čuju "jauci sa Zmijanja", ali i dok je god Branka Ćopića, Đure Damjanovića, dok je Rajka Noga, Mome Kapora biće i Kočićevih sinova.

Cvijanović: Na temeljima slavne prošlosti, danas u miru gradimo budućnost

Cvijanović: Na temeljima slavne prošlosti, danas u miru gradimo budućnost

Bećković kaže da je uvjeren da i danas na prostoru Krajine i Republike Srpske raste neki novi Kočić jer slobodarski duh tog naroda živi.

Bećković je naveo da su ga iz Udruženja književnika Republike Srpske obavijestili da će mu nagrada biti uručena u posljednjoj nedjelji avgusta, kada se tradicionalno u Banjaluci i na Kočićevom Zmijanju održava kulturna manifestacija posvećena književniku Petru Kočiću - Kočićev zbor.

Udruženje književnika Republike Srpske saopštilo je danas da je "Kočićevu nagradu" za 2024. godinu dobio pjesnik Matija Bećković.

U obrazloženju nagrade žiri je naveo da je Bećković "visokim dometima svoga djela postao, poput Kočića, istinski narodni pisac, čije su riječi odavno ušle u poslovički rečnik jezika i naroda kojima pripada".

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:05 Serija: 1993 (16+)

    ''Serija: 1993 (16+)

  • 23:50 Noćni program

    Noćni program