ATV

2023 JK

Sutra veliki asteroid prolazi pored Zemlje - prijeti li nam opasnost

 • Izvor: B92
 • 20.05.2023. 10:28

Očekuje se da će asteroid pod imenom 2023 JK sutra proletjeti pored Zemlje promašujući našu planetu za samo nešto više od 1,6 miliona kilometara.

Prema američkoj svemirskoj agenciji NASA, 2023 JK je otprilike veličine komercijalnog putničkog aviona. Sutra će takođe proći i asteroid JD4 - koji ima otprilike istu veličinu kao 2023 JK, a promašiće Zemlju za gotovo dvostruko veću udaljenost.

Medvjed protrčao kroz dvorište

Medvjed protrčao kroz dvorište

NASA predviđa intenzivan vikend u svemiru - nedaleko od Zemlje proći će još tri asteroida: Blue Marble veličine autobusa, 2023 JL2 veličine aviona, te HG11 - veličine od samo sedam metara, koji će se približiti na 4,5 miliona kilometara.

Nema razloga za zabrinutost

Prolazak JK 2023 možda je vrlo opasan u poređenju sa drugim plutajućim stijenama, ali čovečanstvo ipak ne bi trebalo da mijenja svoje planove za vikend. Za poređenje, Mjesec se nalazi na udaljenosti od 380.000 kilometara od Zemlje, a u rijetkim prilikama kada asteroidi udare u našu planetu, obično se ne dogodi puno toga.

Evropi prijeti velika kriza zbog brutalnog ljeta: Šta očekuje BiH?

Evropi prijeti velika kriza zbog brutalnog ljeta: Šta očekuje BiH?

"Otprilike jednom godišnje, asteroid veličine automobila udari u Zemljinu atmosferu, stvori impresivnu vatrenu kuglu i izgori prije nego što stigne do površine", objavila je NASA.

Prije otprilike 65 miliona godina, asteroid veličine planine uništio je dinosaure i većinu ostatka života na Zemlji.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 20:10 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 21:45 Serija: Merdokove misterije (12+)

  Priča je smeštena u Toronto 1895. godine i istražuje zanimljiv svet Vilijama Merdoka, zgodnog mladog detektiva, koji koristi radikalne forenzičke metode poput skupljanja otisaka prstiju kako bi rešio neke od najjezivijih zločina u gradu. Iako mu se kolege podsemavaju zbog njegovog radikalnog pristupa i izložen je skepticizmu svog šefa inspektora Brekenrejda , Merdok je često jedini koji može da reši slučajeve.

 • 22:30 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:40 Serija: Red Rok (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.

 • 23:05 Serija: Еskobar (16+)

  Podvizi ozloglašenog narko-bosa, Pabla Еscobara.