Наука

Стручњак: Објаснићу зашто тијела из Мексика нису ванземаљска

  • Извор: Радио Сарајево
  • 15.09.2023. 14:10

Била је то објава која је шокирала свијет. Два очигледно "нељудска" леша наводних ванземаљаца стара, како се тврди, 1.000 година пронађена су, увјерава мексички новинар, сачувана у перуанском руднику.

Са својим маленим тијелима, рукама с три прста и необичним издуженим лобањама, мумифицирани примјерци изгледају као нешто између између људи и ванземаљског створења из филма Е.Т.

Још бизарније је то што су њихове унутрашње шупљине наводно садржале имплантате од ријетких метала и јајашаца.

"Ванземаљци" су званично представљени у мексичком Конгресу, а тамошњи политичари одржали су своје прво саслушање о НЛО. Је ли све онако како се чини, пише "Дејли Мејл".

Наводне ванземаљце представио је у Мексико Ситију Хаиме Маусан, новинар и такозвани ‘уфолог‘ који је и раније тврдио да је пронашао остатке ванземаљаца.


Дан српског јединства у Бањалуци уз заставу дугу 100 метара

Дан српског јединства у Бањалуци уз заставу дугу 100 метара

Рекао је присутним политичарима да су необични мали лешеви, изложени у сатеним обложеним импровизованим ковчезима, пронађени у граду Суско, Перу, 2017. године.

Маусан је такође свједочио под заклетвом да је готово трећина њихове ДНК "непозната" и да пронађени узорци нису били дио "наше земаљске еволуције".

"Ово је први пут да је ванземаљски живот представљен у таквом облику и мислим да постоји јасна демонстрација да имамо посла с нељудским примјерцима који нису повезани ни с једном другом врстом у нашем свијету и да то свака научна институција може истражити", рекао је Маусан.

"Нисмо сами", поновио је.

Уфолог је такође тврдио да су остатке радиокарбонски проучили научници са Националног аутономног универзитета Мексика (УНАМ), што је онда и показало да су стари више од 1.000 година.

Хозе де Хесус Бенитез, директор Научног института за здравље мексичке морнарице, такође је рекао да су на узорцима направљени рендгенски снимци, 3Д реконструкција и ДНК анализа.

Додао је: "Могу потврдити да ова тијела немају никакве везе с људским бићима."


Основцу гвозденом куглом за бацање на физичком разбијена глава, хитно оперисан!

Основцу гвозденом куглом за бацање на физичком разбијена глава, хитно оперисан!

Представници мексичког Конгреса рекли су да их је презентација "запрепастила" и "забринула" те да је неопходно и даље разговарати о случају.

Како је на све реаговала научна заједница?

Углавном с невјерицом и подсмјехом. За почетак, истичу, да је Национални аутономни универзитет у Мексику заиста извршио радиокарбонску анализу иста би била објављена у часопису и рецензирана - што није.

"Да је све ово стварно, видјели бисмо одговарајуће научне податке и доказе које су презентовали стручњаци, објављени радови инстантно би се појавили у часописима Нејчур (Nature), или Сајенс (Science)", каже астроном Мајкл Гарет, професор на Универзитету у Манчестеру.

"Потом би други научници помно проучили податке и формирали властиту независну анализу - тако наука функционише".

Ваља напоменути да Национални аутономни универзитет у Мексику није званично потврдио нити демантовао тврдње Хаимеа Маусана.


Шмит признао: Опозиција тражила да уклоним Додика

Шмит признао: Опозиција тражила да уклоним Додика

Написали су једино:

"Баш као што детективи пажљиво анализирају мјесто злочина тражећи доказе, научници пажљиво анализирају податке добијене у опсерваторијама. Најзаинтересованији за потрагу за ванземаљским животом су научници и наставићемо га тражити са ригорозношћу коју наука захтијева. Цитирајући Карла Сагана: 'Ванредне тврдње захтијевају ванредне доказе"'.

Међутим, једна од универзитетских истраживачица иступила је индивидуално и била много оштрија.

Хулиета Фиеро тврди како многи детаљи о бројкама које је изнио Маусан "немају смисла" и додаје да су његове тврдње да је мексички универзитет подржао бомбастичне наводе - лажне.


Пукла тиква: Шмит за опозицију постао лажни и нелегитимни, а био им је

Пукла тиква: Шмит за опозицију постао лажни и нелегитимни, а био им је "реалност" и "фактор"

Такође је нагласила да ће научници требати напреднију технологију од рендгенских зрака за које се тврди да су кориштени да утврде јесу ли наводно калцификована тијела заиста "нељудска".

"Маусан ми је рекао да ванземаљци не разговарају са мном онако како разговарају с њим - јер у њих не вјерујем", истакла је Фиеро.

Неоспорно је да је Маусанов кредибилитет окаљан давно прије ове презентације у мексичком Конгресу. Године 2015. тврдио је да је друго мумифицирано тијело пронађено у близини Наске у Перуу такође ванземаљац, само да би то било демантовано када се касније показало да је ријеч о дјетету.

Након што је представио своја најновија ‘открића‘ пред мексичким Конгресом, неки су научници пожурили сугерисати да су примјерци заправо људски остаци који су ‘злонамјерно манипулисани, па чак и осакаћени... за комерцијално искориштавање‘.

Професор Гарет са Универзитета у Манчестеру додаје:

"Нисам сигуран зашто мексички Конгрес даје толико времена оваквим бесмислицама. Сви су заинтересовани за питања о другим облицима интелигентног живота, али чини се да неки људи губе сваки осјећај рационалности када им се представе врло лоши докази".


Министарство објавило када почиње исплата помоћи за гријање путем поште

Министарство објавило када почиње исплата помоћи за гријање путем поште

О Маусановим тврдњама огласио се и Брајан Кох, популаризатор науке и један од највећих физичара нашег времена.

"Шта мислим о овој причи? Та тијела су превише хуманоидна", рекао је.

"Врло је мало вјероватно да би интелигентна врста која се развила на другој планети изгледала попут нас.

Друго, пошаљите узорак у било коју приватну клинику - а камоли на Универзитет - и они ће вам рећи резултате анализе у 10 минута".

Са друге стране, познати амерички астрофизичар Нил де Грасе Тусон није искључио могућност да би ови узорци могли бити прави.

"Ако су то стварни ванземаљци, то би било невјероватно. Али у науци вам је потребна потврда из независних извора. То би Маусан требао учинити - подијелити податке с другим лабораторијама. Када се независни извори сложе око онога што се мјери, онда можемо говорити о открићу", рекао је.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм