Почело тестирање

Промјене које очекују кориснике Андроида

 • Извор: Б92
 • 11.03.2024. 12:37

Гугл је започео с тестирањем Андроида 15 с "Developer Prewiev" издањем за "Pixels" уређаје.

Без обзира на то што ово издање тренутно користе само развојни програмери, корисници имају добар увид у то шта се спрема у новом издању Андроид оперативног система, које је тренутно познато под кодним именом "Vanilla Ice Cream".

Нови UI и UX

Иако Андроид 15 изгледа прилично слично претходним верзијама, постоје неке приметне промјене које ће утицати на начин на који користите Андроид. Осим тога што ће нови Андроид изгледати нешто другачије, биће омогућено дјелимично дијељење екрана, односно снимање само прозора апликације умјесто читавог екрана.

Уз то, уводи се и могућност "хлађења" обавјештења. Она смањује интензитет узастопних обавјештења које долазе из исте апликације како би се спријечило преоптерећење корисника превеликим бројем обавјештења.

Нове контроле камере

Нове додате функције укључују побољшања у условима слабог освјетљења која омогућавају контролу појачања освјетљења приказа камере и напредна прилагођавања снаге блица која омогућавају прецизну контролу приликом фотографирања.

Дијалог с Блутут упозорењем

Већина корисника оставља Блутут укљученим како би се лако и брзо повезивали с различитим геџетима током дана. Ако их имате више око себе, дијалог с упозорењем би могао да вам буде користан јер ће вам помоћи с пребацивањем појединих веза и искључивање појединих уређаја ако их не користите. Моћи ћете брже да уђете у подешавања уређаја и упарујете нове.

Неке мање промјене

Долазе побољшања у "Android Dynamic Perfomance Framework", која омогућавају играма и апликацијама с интензивним перформансама да боље раде с термалним системима уређаја. АДПФ ће боље пратити термално стање уређаја и пазити да не дође до прегријавања, а уштеда би требало да буде примарна у односу на перформансе, што је добро за задатке у позадини.

Многе апликације користе Android System WebView за приказивање интернет садржаја. Будући да је процес закључан у меморији, Андроид систем ће уобичајеним операцијама управљања РАМ-ом ставити процес у други план током редовних операција управљања РАМ-ом.

Стиже и нова верзија "Privacy Sandboxa" како би се увела рјешења за оглашавање која боље чувају приватност корисника. Ово је потребно како би се побољшао екосистем апликација што је добро за цјелокупно здравље Андроид платформе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

  Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

 • 16:10 Наша Српска (Р)

  ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

 • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)