Počelo testiranje

Promjene koje očekuju korisnike Androida

 • Izvor: B92
 • 11.03.2024. 12:37

Gugl je započeo s testiranjem Androida 15 s "Developer Prewiev" izdanjem za "Pixels" uređaje.

Bez obzira na to što ovo izdanje trenutno koriste samo razvojni programeri, korisnici imaju dobar uvid u to šta se sprema u novom izdanju Android operativnog sistema, koje je trenutno poznato pod kodnim imenom "Vanilla Ice Cream".

Novi UI i UX

Iako Android 15 izgleda prilično slično prethodnim verzijama, postoje neke primetne promjene koje će uticati na način na koji koristite Android. Osim toga što će novi Android izgledati nešto drugačije, biće omogućeno djelimično dijeljenje ekrana, odnosno snimanje samo prozora aplikacije umjesto čitavog ekrana.

Uz to, uvodi se i mogućnost "hlađenja" obavještenja. Ona smanjuje intenzitet uzastopnih obavještenja koje dolaze iz iste aplikacije kako bi se spriječilo preopterećenje korisnika prevelikim brojem obavještenja.

Nove kontrole kamere

Nove dodate funkcije uključuju poboljšanja u uslovima slabog osvjetljenja koja omogućavaju kontrolu pojačanja osvjetljenja prikaza kamere i napredna prilagođavanja snage blica koja omogućavaju preciznu kontrolu prilikom fotografiranja.

Dijalog s Blutut upozorenjem

Većina korisnika ostavlja Blutut uključenim kako bi se lako i brzo povezivali s različitim gedžetima tokom dana. Ako ih imate više oko sebe, dijalog s upozorenjem bi mogao da vam bude koristan jer će vam pomoći s prebacivanjem pojedinih veza i isključivanje pojedinih uređaja ako ih ne koristite. Moći ćete brže da uđete u podešavanja uređaja i uparujete nove.

Neke manje promjene

Dolaze poboljšanja u "Android Dynamic Perfomance Framework", koja omogućavaju igrama i aplikacijama s intenzivnim performansama da bolje rade s termalnim sistemima uređaja. ADPF će bolje pratiti termalno stanje uređaja i paziti da ne dođe do pregrijavanja, a ušteda bi trebalo da bude primarna u odnosu na performanse, što je dobro za zadatke u pozadini.

Mnoge aplikacije koriste Android System WebView za prikazivanje internet sadržaja. Budući da je proces zaključan u memoriji, Android sistem će uobičajenim operacijama upravljanja RAM-om staviti proces u drugi plan tokom redovnih operacija upravljanja RAM-om.

Stiže i nova verzija "Privacy Sandboxa" kako bi se uvela rješenja za oglašavanje koja bolje čuvaju privatnost korisnika. Ovo je potrebno kako bi se poboljšao ekosistem aplikacija što je dobro za cjelokupno zdravlje Android platforme.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

  ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 14:00 Serija: Ko te šiša (R)

  ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.