Андроид

Опрез: Шири се вирус који краде новац

  • Извор: Агенције
  • 29.04.2024. 17:30

Корисници Андроид телефона, будите на опрезу!

Интернетом хара веома опасан тројанац под називом "Brokewell", који до својих жртава долази тако што се представља као ажурирање за Хром прегледач.

Након инсталације, малвер прикупља податке о својој жртви, нападачима омогућава контролу над телефоном, а главни циљ му је пражњење банковних рачуна.


Ко је Хамураби којег је Петронијевић упоредио са Шмитом: Је ли Нијемац умислио да га је Бог послао

Ко је Хамураби којег је Петронијевић упоредио са Шмитом: Је ли Нијемац умислио да га је Бог послао

Како упозорава "ThreatFabric", холандска фирма за сајбер безбедност, постоји добар разлог зашто се у имену тројанца налази ријеч "broke" (шворц).

"Анализа узорака открила је да Brokewell представља велику пријетњу банкарској индустрији. Нападачима омогућава приступ на даљину свим средствима доступним путем мобилног банкарства. Тројанац је у активном развоју, а нове могућности се додају готово свакодневно", упозорава портал.

Како би преварио своје жртве, Brokewell имитира званичан сајт Хром прегледача, који на први поглед може преварити чак и најискусније кориснике. Након што жртве преузму и инсталирају лажно ажурирање, малвер се активира приликом коришћења циљаних апликација (попут мБанкинг апликације) и биљежи податке за пријаву, укључујући корисничко име и лозинку.

Такође, тројанац прикупља сав унос текста, додире, превлачења, отворене апликације и приказане информације у њима. Ови подаци се шаљу на сервер нападача, коју уз довољно информација може да у потпуности преузме контролу над телефоном своје жртве.


Ријешите се мамурлука уз помоћ једног од ових напитака

Ријешите се мамурлука уз помоћ једног од ових напитака

Веома је важно да пријетњу као што је Brokewell схватите озбиљно. Уколико вам се на екрану појави страница која тврди да је потребно ажурирати Хром, или било коју другу апликацију, игноришите је. Своје апликације ажурирајте искључиво путем продавница апликација као што су Плеј Стор, Ап Галери и Галакси Стор, пише "Смарт Лајф".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: