Пратили локацију без пристанка

Гугл мора да плати 62 милиона долара одштете

  • Извор: Б92
  • 24.04.2024. 12:13

Компанија Гугл мораће да плати 62 милиона долара одштете због праћења локације без пристанка корисника.

Ова свота биће исплаћена групи корисника, а резултат је истраге која је доказала да је Гугл чувао њихову историју локације чак и након што нису пристали на то.

Прије шест година, Гугл је увјеравао кориснике да њихови подаци неће бити праћени ако су искључили опцију историје локације на њиховим уређајима, али је истрага коју је провела агенција АП показала да су ствари ипак стајале мало другачије.

Резултат је такав да ће дио споменуте своте бити распоређен на 21 непрофитну организацију, које ће то затим прослиједити својим штићеницима. Даље, 18,6 милиона долара биће исплаћено за адвокатске накнаде, а како је судија Едвард Давила рекао, ова тужба је била “екстремно успјешна”.

Гугл је, како се наводи у документу којим се потврђује нагодба, морао да престане да прати локацију корисника истог тренутка када су искључили ову опцију у подешавањима свог Гугл налога.

Умјесто тога, наводи се, чак и када је ова опција била искључена, сваки пут када би корисници укључили неки Гугл сервис, њихова локација је била праћена – ово укључује и апликације као што су Гугл Мапс, апликација за временску прогнозу, па чак и претрагу путем Гугл Хром прегледача.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: