"Njujork tajms"

Vašington u strahu: 'Kijev više nema šta da izgubi'

  • 04.06.2024. 18:46

Prioriteti Sjedinjenih Država i Ukrajine u sukobu sa Rusijom razilaze se zbog moguće nuklearne eskalacije, piše "Njujork tajms" i dodaje da je u Vašingtonu nejasno kako bi tačno mogao izgledati prihvatljiv kraj rata u Ukrajini.

Privatno, savjetnici američkog predsjednika Džoa Bajdena priznaju da se prioriteti SAD i Ukrajine razlikuju u ovom trenutku.

"Ukrajina više nema šta da izgubi od eskalacije sukoba sa Rusijom", ocjenjuje list.

Potvrđeno učešće Putina na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Potvrđeno učešće Putina na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Kako su istakli, Bijela kuća strahuje da bi, dopuštajući Ukrajini da izvrši napade američkim oružjem na rusku teritoriju, neprijateljstva mogla da eskaliraju u sukob sa upotrebom nuklearnog oružja.

Prošle nedjelje je američka administracija dozvolila Ukrajincima da koriste oružje koje im je prebačeno protiv ciljeva na ruskoj teritoriji u blizini oblasti Harkov, ali je ostavila na snazi zabranu prekograničnih udara operativno-taktičkim raketama ATACMS i drugim vatrenim oružjem dugog dometa.

Bajden opet ''u elementu'': Putin, Kina, Si, ''Šulc''

Bajden opet ''u elementu'': Putin, Kina, Si, ''Šulc''

Posljednjih nedjelja i mjeseci neki ukrajinski napadi na ruske pogranične oblasti pogodili su civile i kritičnu infrastrukturu, prouzrokujući i desetine civilnih žrtava.

Vladimir Putin je istakao da predstavnici zemalja NATO-a moraju biti svjesni "čime se igraju" kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da gađa ciljeve na ruskoj teritoriji.

Rekao je da će Moskva uspostaviti "sanitarni kordon" u oblastima koje kontroliše Ukrajina kako bi spriječila nove napade.

Francuski pukovnik: Naši vojnici su već dugo u Ukrajini

Francuski pukovnik: Naši vojnici su već dugo u Ukrajini

Prošlog mjeseca Putin je izjavio da cilj ruske ofanzive na Harkov nije zauzimanje samog grada, već stvaranje bezbjednosne zone.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: