Ukrajinci se povlače

''Uhvatili smo ih na prepad'' - Ruski vojnici ispričali kako su zauzeli Maksimilianovku

  • Izvor: Agencije
  • 17.10.2024. 22:00

Zapadno od Donjecka, ruske trupe su oslobodile selo Maksimilianovka.

Udaljen je samo nekoliko kilometara od Kurahova, gdje se nalazi posljednje veće ukrajinsko utvrđeno područje na jugu DNR.

Ministar odbrane Andrej Belousov čestitao je osoblju 150. gardijske idričko-berlinske motostreljačke divizije II stepena Kutuzova na osvajanju sela.

Forenzičar o uzroku smrti žrtava u Jablanici: Udisali su blato, zemlju i mulj

Forenzičar o uzroku smrti žrtava u Jablanici: Udisali su blato, zemlju i mulj

Jedan od prvih koji je sa svojom grupom upao u selo bio je zamjenik komandira čete sa pozivnim znakom „Arbat”. Ispričao je kako se sve dogodilo.

- Stvarno se osjeća da su pokleknuli. Bilo je teško u početku. Borili smo se za svaki dio, svaki blok, svaku kuću. Neprijateljsko ljudstvo nije pružilo tako snažan otpor kao na samom početku - prisjeća se vojnik.

Da li je moguć skori završetak sukoba u Ukrajini?

Da li je moguć skori završetak sukoba u Ukrajini?

- Naši borci su djelovali u malim grupama. Iznenadili su neprijatelja kada su to najmanje očekivali. Približili su se stambenim zgradama, gdje su Oružane snage Ukrajine postavile svoje vatrene tačke. Istu taktiku su koristili i sa šumskim plantažama - da se neprimjećeno približe, a onda iznenada krenu u napad duž cijelog perimetra. Ponekad se neprijateljskim vojnicima činilo da ruske oružane snage jurišaju sa čitavim bataljonom. Tenkovske posade su očistile put našoj pješadiji - kaže on.

Oružane snage Ukrajine pokušale su da izbjegnu borbu malokalibarskim oružjem. Nacionalisti su napustili rezerve, a nove snage su dovedene u jedinice koje su se povlačile.

Koji znaci će biti puni para do kraja godine?

Koji znaci će biti puni para do kraja godine?

Pokušali su da napadnu iz daljine FPV dronovima i artiljerijom. Kada je do sela ostalo na stotine metara, militanti su sve napustili i pobjegli.

Pratite nas i putem Vibera