SAD

Tramp vodi u 3 ključne države, a Kamala u 4

  • Izvor: Blic
  • 18.10.2024. 07:52

Izbori u Americi biće održani 5. novembra, kada će glasači donijeti konačnu odluku: Donald Tramp ili Kamala Haris.

Najnovije ankete pokazuju da je Harisova na početku svoje kampanje imala blagu prednost u odnosu na Trampa, ali da je trka sada prilično neizvjesna. Ključnu ulogu imaće sving ili “kolebljive” države, od kojih najviše treba obratiti pažnju na Pensilvaniju.

Ova trka je u početku trebalo da bude revanš ove iz 2020. godine, kada su kandidati bili Tramp i Džozef Bajden. Međutim, Bajden je u poslednjem trenutku odustao od kandidature i podržao svoju potpredsednicu Kamalu Haris.

Šta kažu američke kladionice – Tramp ili Harisova?

Šta kažu američke kladionice – Tramp ili Harisova?

Sada je veliko pitanje – da li će Amerika dobiti prvu ženu za predsjednika ili se očekuje drugi mandat Donalda Trampa?

Tramp ili Kamala, ko trenutno vodi u anketama

Harisova je imala malu prednost u odnosu na Trampa u nacionalnim anketama otkako je ušla u trku krajem jula i ona sa 49 odsto podrške ostaje ispred Trampa na nacionalnom nivou, gd‌je on sada ima 46 odsto podrške.

Harisova je u prvim ned‌jeljama kampanje zabilježila skok u anketama, čime je ostvarila prednost od skoro četiri procentna poena krajem avgusta.

Tramp: Zelenski pomogao da se započne rat sa Rusijom

Tramp: Zelenski pomogao da se započne rat sa Rusijom

Ali, brojke su relativno stabilne od početka septembra, čak i nakon jedine debate između kandidata 10. septembra, koju je pratilo skoro 70 miliona ljudi.

Iako su ove nacionalne ankete koristan vodič o tome koliko je kandidat popularan širom zemlje u cjelini, one nisu nužno tačan način da se predvidi rezultat izbora.

To je zato što SAD koriste sistem elektorskog koledža, u kome se svakoj državi daje određeni broj glasova koji je otprilike u skladu sa veličinom njenog stanovništva. Ukupno 538 glasova elektorskog koledža je na raspolaganju, tako da kandidat treba da dobije 270 da bi pobijedio.

Širi se snimak razornog udara na ruske vojnike na poligonu, eksperti se čude

Širi se snimak razornog udara na ruske vojnike na poligonu, eksperti se čude

U SAD postoji 50 saveznih država, ali pošto većina njih skoro uvijek glasa za istu stranku, u stvarnosti postoji samo mali prostor za u kom oba kandidata imaju šanse za pobjedu. Ovo su mjesta na kojima će izbori biti dobijeni i izgubljeni i poznata su kao “kolebljive” ili sving države.

Kamala vodi u 4, Tramp u 3 sving države

Trenutno su ankete veoma tijesne u sedam država koje se smatraju bojnim poljem na ovim izborima i nijedan kandidat nema odlučujuću prednost ni u jednoj od njih.

U Arizoni, Džordžiji i Sjevernoj Karolini, vođstvo je nekoliko puta promijenjeno od početka avgusta, ali Tramp ima malu prednost već nekoliko ned‌jelja. Slična je situacija i u Nevadi, ali je tamo sada u vođstvu Kamala Haris.

U tri druge države – Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu – Harisova vodi od početka avgusta, ponekad za dva ili tri boda.

Snimljeni posljednji trenuci prvog čovjeka Hamasa

Snimljeni posljednji trenuci prvog čovjeka Hamasa

Sve tri države bile su demokratska uporišta prije nego što ih je Tramp “osvojio” 2016. godine. Bajden ih je ponovo preuzeo 2020. godine i ako Harisova može da uradi isto, onda će ona biti na putu da pobijedi na izborima.

Na dan kada je Bajden napustio trku, zaostajao je za Trampom u prosjeku za skoro pet procentnih poena u sedam kolebljivih država.

Partizan razbio Makabi

Partizan razbio Makabi

U Pensilvaniji, Bajden je zaostajao za skoro 4,5 procentnih poena. To je ključna država jer ima najveći broj elektorskih glasova od ostalih šest, pa pobjeda u njoj olakšava dostizanje 270 glasova.

Onlajn ankete

Onlajn ankete posvećene američkim izborima kao što je polymarket.com govore da Tramp vodi u Arizoni, Džordžiji, Pensilvaniji, Mičigenu, Viskonsinu i Nevadi što mu daje značajnu prednost u odnosu na Kamalu Haris koja iznosi 61 odsto.

Kamala fokusirana na glasove republikanaca, Tramp se uzda u Maska

Prethodni dani bili su prilično dinamični kada je riječ o predsjedničkoj kampanji u Americi. Kandidatkinja demokrata Kamala Haris želi da dobije glasove republikanaca, zbog čega je dala intervju “Foks Njuzu” i održala miting na kom su joj se pridružili neki republikanski zvaničnici.

Ona je poručila da Tramp želi da podijeli Ameriku time što stalno spominje unutrašnje neprijatelje, čime, prema njenim riječima, targetira građane Sjedinjenih Država.

Tramp, sa druge strane, nastavlja u istom maniru napada na Harisovu, dok milijarder Ilon Mask donira sve više novca njegovoj kampanji.

Mask ulaže desetine miliona u Trampovu kampanju

Mask ulaže desetine miliona u Trampovu kampanju

Mask je donirao oko 75 miliona dolara grupi za podršku Donaldu Trampu u periodu od tri mjeseca, pokazuju federalni izvještaji, što naglašava koliko je milijarder postao ključna osoba za napore republikanskog kandidata da pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD.

“America PAC”, organizacija koja se fokusira na motivisanje birača u ključnim državama koje bi mogle da odluče ishod izbora u Americi, potrošila je oko 72 miliona dolara u periodu od jula do septembra, prema izvještajima podnetim Federalnoj izbornoj komisiji, prenosi Blic.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: