Kineski predsjednik

Svi detalji posjete Si Đinpinga Beogradu: Čuvaće ga više od 3.000 policajaca

  • Izvor: Kurir
  • 06.05.2024. 12:00

Predsjednik Kine Si Đinping boraviće 7. i 8. maja u zvaničnoj posjeti Srbiji, ugostiće ga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a povodom ove važne posjete sve će biti organizovano na najvišem nivou, saznaje Kurir.

Kako Kurir saznaje, u Beograd stiže velika delegacija sa oko 400 ljudi. Predsjednika Kine dočekaće MIG-ovi koji će dopratiti njegov avion od granice do Beograda, a takođe će ga i ispratiti.

Predsjednika Kine čuvaće oko 3.400 policajaca, a garda će ga dočekati na aerodromu. Doček će biti upriličen folklorom, cvijećem, a biće postavljene i kinesko-srpske zastavice duž cijelog puta. Takođe, biće ispisane poruke na nadvožnjacima, a biće postavljen i veliki zid sa porukom za predsjednika Kine na aerodromu.

Svečani doček biće organizovan i ispred Palate Srbija. Ovom prilikom biće potpisano i tridesetak sporazuma. Tokom ručka služiće se srpska jela i vina, a predsjednik Vučić će mu lično služiti srpska vina, od pjenušavca do dezertnog, najvećim dijelom autohtone srpske sorte.

Za predsjednika Kine biće upriličen i muzički program, a pjevaće djevojka iz Srbije pjesmu "Moja domovina i ja" na kineskom, a hor Čarolije pjesmu "Prelijepi cvijet jasmina“, takođe na kineskom. Program će biti završen pjesmom "Ovo je Srbija".

Podsjetimo, Vučić se jutros sastao sa kineskim ambasadorom Li Mingom.

"Posljednje pripreme za posjetu predsjednika Si Đinpinga, koja je za Srbiju od najvećeg značaja u svakom smislu. Čast koju svojim dolaskom čini našoj zemlji, nemjerljiva je za sve nas, pogotovo imajući u vidu planove Srbije za snažno ubrzanje sveopšteg razvoja, kao i globalni geopolitički kontekst“, naveo je Vučić.

Kako je dodao, ponosan je na čelično prijateljstvo sa Kinom.

"Sa nestrpljenjem čekamo posjetu predsjednika Sija, uvjereni da će naše gostoprimstvo pokazati koliko Srbija cijeni partnerstvo sa ovom velikom zemljom", napisao je Vučić na zvaničnom Instagram nalogu nakon sastanka.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.