Bivši američki predsjednik

Sudija ponovo proglasio Trampa krivim, prijeti mu zatvorom

  • Izvor: Telegraf
  • 06.05.2024. 17:25

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp je na suđenju u Njujorku, gdje se suočava sa optužbama za teški zločin povezane sa isplatom ćutanja 2016. godine glumici Stormi Danijels. To je prvi put u istoriji da se bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država sudi po krivičnim optužbama, javlja Si-en-en.

Tramp je prošlog aprila izjavio da nije kriv po 34 tačke optužnice koja ga tereti za falsifikovanje poslovnih dokumenata u vezi s isplatom novca u zamjenu za ćutanje koju je njegov tadašnji advokat Majkl Koen dao Danijelsovoj, a kako bi Tramp poboljšao svoje izborne izglede na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Sudija Huan Merčan je zaključio da je bivši predsjednik Tramp prekršio ograničenu zabranu iz slučaja po deseti put i proglasio ga krivim.

Medvedev: Uđu li vaše trupe u Ukrajinu, nigdje se nećete moći sakriti

Medvedev: Uđu li vaše trupe u Ukrajinu, nigdje se nećete moći sakriti

"Smatram vas krivim za krivični prekršaj po deseti put", rekao je Merčan, utvrdivši da je Tramp prekršio zabranu kada je dao izjave o poroti 22. aprila tokom intervjua za Real America's Voice, nakon što je suđenje već počelo.

Merčan je rekao da kazne od 1.000 dolara po prekršaju "ne djeluju kao odvraćajuće sredstvo" i zaprijetio da će Trampa zatvoriti.

"Gospodine Tramp, posljednje što želim jeste da vas zatvorim, vi ste bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, i možda i sljedeći predsjednik", rekao je Merčan, direktno se obraćajući Trampu.

"Na kraju dana, imam posao koji moram obaviti", rekao je Merčan.

Rusija postavila vojni ultimatum Velikoj Britaniji

Rusija postavila vojni ultimatum Velikoj Britaniji

"Optuženi je prekršio naredbu izjavljivanjem javnih izjava o poroti i načinu na koji je izabrana", navodi se u Merčanovoj odluci.

"Time je optuženi ne samo doveo u pitanje integritet, a samim tim i legitimitet ovih postupaka, već je ponovo izazvao strah za bezbjednost porotnika i njihovih voljenih", rekao je sudija.

Odluka dolazi nakon što je Merčan ranije proglasio Trampa krivim za devet prethodnih prekršaja ograničene zabrane iz slučaja, za koje je Tramp platio po 1.000 dolara za svaki prekršaj.

(Telegraf)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: