Poručili lideri stranaka

Socijalisti i Zeleni neće u nove razgovore sa Makronom

  • Izvor: SRNA
  • 27.08.2024. 13:10

Francuski Socijalisti i Zeleni neće učestvovati u novim razgovorima sa predsjednikom Еmanuelom Makronom za pronalaženje izlaza iz političke krize, poručili su danas lideri tih stranaka Olivije Fore i Marin Tondelije.

Makron je sinoć odbacio mogućnost imenovanja premijera iz ljevičarskog saveza Novi narodni front (NFP) i umjesto toga će započeti novi krug konsultacija sa strankama u pokušaju formiranja nove vlade.

Prema njegovim riječima, u slučaju da premijer bude iz ljevičarskog saveza, odmah bi se suočio sa glasanjem o nepovjerenju.

Još se ne vidi kraj političke krize: Makron odustao od ljevičarskog premijera

Još se ne vidi kraj političke krize: Makron odustao od ljevičarskog premijera

Tondelijeva je istakla da su im izbori ukradeni i da zato neće nastaviti sa konsultacijama sa predsjednikom koji ih ionako ne sluša i opsjednut je zadržavanjem kontrole, pa ne traži rješenje, već na sve načine vrši opstrukcije.

Fore je naglasio da se neće uključivati u, kako je rekao, "parodiju demokratije" pošto je sa stola uklonjena mogućnost da vlast predvodi ljevica.

Stranka krajnje ljevice LFI, koja je dio saveza NFP, pozvala je na masovne proteste protiv Makrona 7. septembra.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)