Ako bude izabran za predsjednika

Saveznicima se neće dopasti: Kako će izgledati Trampov plan za NATO?

  • 03.07.2024. 07:33

Malo je vjerovatno da će SAD napustiti NATO ako Tramp bude izabran za predsjednika - ali to ne znači da će ta organizacija preživjeti njegov drugi mandat, piše "Politiko".

U zamjenu za nastavak angažmana SAD, Tramp očekuje ne samo da evropske zemlje drastično povećaju potrošnju na odbranu – što je bila njegova glavna zamjerka dok je bio predsjednik – već i da sprovedu ono što stručnjak za odbranu Dan Koldvel opisuje kao "radikalnu preorijentaciju" NATO-a.

"Više nemamo izbora", izjavio je on za "Politiko", navodeći rastući američki dug, smanjenje vojnog angažovanja i odbrambenu industrijsku bazu koja ne može da prati izazove i Rusije i Kine.

Izraelska vojska hoće primirje s Hamasom: Spremaju se za veliki rat?

Izraelska vojska hoće primirje s Hamasom: Spremaju se za veliki rat?

Kako navodi taj magazin, SAD bi zadržale svoj nuklearni kišobran nad Еvropom tokom drugog Trampovog mandata uključujući vazdušne snage i baze u Njemačkoj, Еngleskoj i Turskoj, kao i svoje pomorske snage. S druge strane, najveći dio pješadije, oklopnih jedinca, logistike i artiljerije bio bi prebačen iz američkih u evropske ruke. Takve promjene uključivala bi "značajno smanjenje bezbjednosne uloge Amerike – povlačenje umjesto ostanka na mjestu primarnom zaštitnika u Еvropi, i prelazak na pružanje podrške samo u vremenima krize", dodao je Koldvel.

Trampovi planovi za Ukrajinu

Prema riječima dvojice stručnjaka za nacionalnu bezbednost bliskih Trampu, koji su upoznati sa razmišljanjem unutar Trampovog užeg kruga, republikanski kandidat razmatra sklapanje sporazuma sa Putinom o tome koje bi zemlje mogle da se pridruže NATO-u, posebno Ukrajina i Gruzija.

Takav plan bi bio kraj za nejasno obećanje NATO-a o budućem članstvu Ukrajine – politiku koju je Bajden nastavio, iako se nije obavezao na vremenski okvir.

"Vašington post" je u aprilu objavio da bi inicijalni plan Trampove administracije takođe uključivao pritisak na Ukrajinu da ustupi Krim i pogranični region Donbasa Rusiji.

"Očekivao bih veoma brz dogovor za okončanje sukoba", rekao je Kevin Roberts, predsjednik "Heritidž fondacije", uticajnog tink-tenka bliskog nekadašnjem predsjedniku.

Voditelj Bi-Bi-Sija pozvao na ubistvo Trampa

Voditelj Bi-Bi-Sija pozvao na ubistvo Trampa

Prema navodima jednog od stručnjaka za nacionalnu bezbjednost koji je upoznat sa Trampovim razmišljanjem, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, Tramp bi "bio otvoren za neku vrstu sporazuma kojim bi se sprečilo širenje NATO-a i ne bi zahtijevao povratak na granice Ukrajine iz 1991. godine".

To, međutim, ne znači da će se Trampova administracija odreći drugih mogućnosti, uključujući isporuku velikih količina oružja Ukrajini, dodao je on.

Tramp lično nije iznio detaljan plan za rješavanje sukoba u Ukrajini. On je rekao da će "okončati rat" neposredno nakon što bude pobijedio na predsjedničkim izborima.

Tramp je krajem juna rekao i da je davanje obećanja Ukrajini da će postati članica NATO-a bila "greška" i "razlog zašto je ovaj rat počeo".

Mnogi u Trampovom taboru otvoreno smatraju da Ukrajina ne bi trebalo da bude članica NATO-a. "NATO se već proširio daleko iznad onoga što nam je potrebno za antihegemonističku koaliciju" protiv Rusije, rekao je Kolbi.

Еvropljani nisu spremni

Najveći problem sa Trampovim pristupom NATO-u može biti to što evropske države očigledno nisu spremne da ispune dramatično proširenu vojnu ulogu u skorije vrijeme. Međutim, one neće imati izbora ako Tramp bude istrajao u svojim namjerama.

Еvropski lideri žive u zabludi, vjeruju mnogi američki kritičari. "Oni zapravo nemaju pojma kako da zamjene SAD", kaže Džeremi Šapiro iz Еvropskog savjeta za spoljne odnose.

Stvara se ''azijski NATO'': Svijet ulazi u veliki rat?

Stvara se ''azijski NATO'': Svijet ulazi u veliki rat?

Kritičari u Trampovom taboru kažu da Еvropljani treba da razviju zajedničku odbrambenu industriju umjesto nacionalnih, da bi povećali efikasnost i kapacitet i ispunili još uvijek neispunjeno obećanje da će proširiti snage NATO-a za brzo reagovanje sa 40.000 na oko 300.000 vojnika.

Ali, sa izuzetkom nekih zemalja poput Poljske, mnoge evropske vlade su i dalje "potpuno u zabludi", kaže Koldvel.

"Politiko", međutim, navodi da bi Tramp mogao da nađe saveznike u Еvropi kada je riječ o blokiranju puta Ukrajine ka NATO-u. Njemački kancelar Olaf Šolc je u maju otvoreno rekao da ne misli da bi Ukrajina mogla da postane deo NATO-a u narednih 30 godina.

U isto vrijeme, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je nagovijestio da prekid vatre neće biti dovoljan da pokrene pitanje članstva Ukrajine u NATO-u. "Moramo biti sigurni da je ovo mir, a ne samo pauza", rekao je on.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?