Сјеверна Кореја саопштила

Ствара се ''азијски НАТО'': Свијет улази у велики рат?

  • Извор: Агенције
  • 30.06.2024. 09:45

Сјеверна Кореја оптужила је данас Сједињене Америчке Државе да стварају "азијски НАТО" одржавањем заједничких вјежби са Јужном Корејом и Јапаном.

Јапан, САД и Јужна Кореја своје војне вјежбе правдају напорима да стабилизују безбједносну ситуацију у региону, а сами су де факто створили војни блок сличан "азијском НАТО-у", који у сваком тренутку може да уђе у сукоб по наређењу Вашингтона, саопштило је Министарство спољних послова Сјеверне Кореје, преноси Гардијан.

Америка забринута: Да ли ће Русија да испоручи оружје Сјеверној Кореји

Америка забринута: Да ли ће Русија да испоручи оружје Сјеверној Кореји

Сјевернокорејско министарство је навело и да су након трилатералног самита САД, Јапана и Јужне Кореје у августу прошле године, ове земље договориле да ће у случају пријетње против било које од њих одмах сарађивати ради заједничког одговора.

"Ово недвосмислено подсјећа на НАТО-ов принцип колективне одбране", наводи се у саопштењу.

У суботу су Вашингтон, Сеул и Токио завршили тродневне велике заједничке војне вјежбе под називом "Freedom Edge" у које су укључени морнарички разарачи, борбени авиони и амерички носач авиона "Теодор Рузвелт" на нуклеарни погон, са циљем јачања одбране од пројектила, подморница и ваздушних напада, наводи Гардијан.

Сјеверна Кореја испалила неидентификовани пројектил

Сјеверна Кореја испалила неидентификовани пројектил

Вјежба је осмишљена на самиту у Кемп Дејвиду прошле године како би се ојачала војна сарадња због тензија на Корејском полуострву које су повезане са тестирањем наоружања Сјеверне Кореје.

Заједничка вјежба САД, Јужне Кореје и Јапана је услиједила и након што су руски предсједник Владимир Путин и сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун овог месеца потписали споразум о "свеобухватном стратешком партнерству" који подразумије узајамно пружање војне помоћи без одлагања ако се било која страна надје под оружаним нападом.

Пратите нас и путем Вибера