Moskva

Rusi predstavili novo moćno oružje: Stigao je lovac ubica

  • Izvor: Agencije
  • 11.06.2024. 16:26

Modernizovani borbeni dron sa helikopterskim pogonom "hanter" (lovac), sposoban da uništava sva besposadna plovila, predstavljen je na sajmu "Heli Rusija 2024" u Moskvi.

"Na sajmu 'Heli Rusija' po prvi put u Rusiji predstavljena je druga verziju izviđačko-borbenog kompleksa 'hanter'. Helikopter (dron) je dobio potpuno nove mehaničke i elektronske uređaje, uključujući novi softver za bespilotne letelice, dizajniran za otkrivanje i uništavanje pomorskih dronova", izjavio je glavni konstruktor biroa "Besposadni helikopteri" iz Belorusije Vladimir Čudakov.

Prema njegovim riječima, maksimalna poletna masa "hantera" je 750 kilograma, nosivost je 200 kilograma, autonomija leta šest sati u režimu krstarenja, dok je radijus letenja 150 kilometara.

Čudakov je istakao da je njegova kompanija za 27 godina poslovanja, svoje bespilotne helikoptere isporučila u 20 zemalja, uključujući afričke i države Persijskog zaliva, dok je i sama Rusija izrazila interesovanje za njih.

Čitav kompleks "hanter" sastoji se iz dva bespilotna helikoptera, kontrolne stanice na zemlji, stanice za podršku i dvije transportne platforme (vozila). Glavno naoružanje letjelica su mitraljezi u kalibru 7,62 milimetara, montirani na pokretnim nosačima ispod trupa.

Na bočnim krilcima nalaze dva lansera sa po četiri nevođene rakete, a ovi dronovi mogu nositi i do 16 malogabaritnih protivtenkovskih bombi, piše "RT Balkan".


(Foto: www.uavheli.by)

Pratite nas i putem Vibera