"O predsjedniku se ništa ne govori"

Putin otkrio: Oni su jedina legitimna vlast u Ukrajini!

  • 28.05.2024. 15:30

Ustav Ukrajine predviđa proširenje ovlašćenja samo Vrhovne rade, a o predsjedniku se ništa ne govori, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Neophodno je sprovesti ozbiljnu i dubinsku analizu po pitanju legitimiteta predsjednika Ukrajine. Ako se izbori u Ukrajini ne održe za vrijeme vanrednog stanja, to ne znači da se predsjednički mandat produžava", kazao je Putin na ruskim novinarima prije odlaska iz Taškenta.

''NATO je već u direktnom sukobu sa Rusijom''

''NATO je već u direktnom sukobu sa Rusijom''

Kako je ukazao, prema zakonima Ukrajine, nakon isteka predsjedničkih ovlašćenja, vrhovna vlast treba da bude prenesena na predsjednika parlamenta.

"U svojoj osnovi, ukrajinska državnost nije zasnovana na ideji predsjedničke, već parlamentarne republike, te je sasvim logično da su sam Ustav i pravni akti, koji su doneseni na osnovu njega, strukturirani na taj način", precizirao je.

Putin je dodao da bi konačan odgovor na pitanje legitimnosti vlasti trebalo da daju politički i pravni sistemi Ukrajine. 

Putin: Iako ima neprijateljski stav Zapadu neće poći za rukom da spriječi razvoj Rusije i Bjelorusije

Putin: Iako ima neprijateljski stav Zapadu neće poći za rukom da spriječi razvoj Rusije i Bjelorusije

Kako je dodao, ako bi u Ukrajini htjeli da održe predsjedničke izbore, morali bi da ukinu vanredno stanje i to je sve, međutim, oni to nisu htjeli da urade.

"Ideja današnjih 'gospodara' Ukrajine vjerovatno je da sve nepopularne odluke povjere aktuelnoj vlasti, uključujući i snižavanje starosne granice za regrutaciju", naveo je Putin i dodao da će ti gospodari samo "kliknuti i promijeniti" vlast u Ukrajini i staviti one koji neće odgovarati za donesene odluke koje nisu baš popularne.

Komentarišući izjave NATO predstavnika da udare na teritoriju Ruske Federacije, Putin je poručio da moraju biti svjesni sa čime se igraju.

Panika u Kijevu: Rusija pronašla rješenje za ''moćno oružje''

Panika u Kijevu: Rusija pronašla rješenje za ''moćno oružje''

Putin je pokušaje SAD da zastraše druge zemlje nazvao "elementima imperijalnog ponašanja".

"Aktuelne vlasti u Vašingtonu žele da prije izbora potvrde status SAD kao imperije, ali to ne žele svi u SAD", naglasio je on, a prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina