Predsjednik Rusije

Putin o eskalaciji na Bliskom istoku: Snažan primjer kraha američke politike

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 10.10.2023. 14:45

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je povodom eskalacije situacije na Bliskom istoku da je to snažan primjer kraha politike SAD u tom regionu.

On je izrazio žaljenje zbog eskalacije.

"Nastavlja se i ukrajinska kriza a na žalost vidimo drastičnu eskalaciju situacije na Bliskom istoku. Vjerujem da će se mnogi složiti sa mnom da se radi o snažnom primjeru kraha politike Sjedinjenih Država na Bliskom istoku koje su pokušale da uspostave monopol na rješavanje krize, ali ih nije zanimala potraga za kompromisima prihvatljivim za obje strane, već su, naprotiv, gurali svoje sopstvene predstave o tome kako to treba da bude urađeno, vršili pritisak na obje strane", rekao je Putin na sastanku sa iračkim premijerom Iraka Muhamedom as-Sudanijem.

Hamas: Nema pregovora o izraelskim taocima dok traju borbe

Hamas: Nema pregovora o izraelskim taocima dok traju borbe

Kako je rekao, pritisak je vršen na obje strane, ali svaki put bez uzimanja u obzir suštinskih interesa palestinskog naroda.

Predsjednik Rusije je rekao da je za rješenje palestinsko-izraelskog sukoba neophodno da se sprovede odluka Savjeta bezbjednosti UN o formiranju suverene palestinske države.

On je pozvao obje strane da učine sve kako bi šteta načinjena civilima bude minimalna.

Rampa za Zelenskog u Bukureštu: Neće moći da se obrati u parlamentu

Rampa za Zelenskog u Bukureštu: Neće moći da se obrati u parlamentu

Prethodno, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila o pokretanju operacije „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, u obraćanju naciji, rekao je da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Podsjetimo, palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u ovom regionu.

Pratite nas i putem Vibera