Ruski predsjednik

Putin dao uslove: Rusija će ući u mirovne pregovore kada Ukrajina odustane od članstva u NATO

  • Izvor: Agencije
  • 14.06.2024. 14:03

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija ući u mirovne pregovore ukoliko Ukrajina odustane od ambicije da postane članica NATO i povuče svoje snage iz četiri ukrajinska regiona na koje Moskva polaže pravo.

Putin je rekao da je Rusija spremna da garantuje bezbjedno povlačenje ukrajinskih jedinica.

Ruski predsjednik je govorio u Ministarstvu spoljnih poslova uoči samita u Švajcarskoj na kojem bi više od 90 zemalja i organizacija trebali da razgovaraju o mogućem putu ka miru u Ukrajini.

Rusija nije pozvana na ovaj samit za koji je navela da je gubljenje vremena.

Nebenzja: Žele da upute ultimatum Moskvi

Nebenzja: Žele da upute ultimatum Moskvi

Rusija trenutno kontroliše gotovo petinu ukrajinske teritorije, a Kijev smatra da se mir može zasnivati samo na potpunom povlačenju ruskih snaga i obnavljanju ukrajinskog teritorijalnog integriteta.

Putin je izjavio je da je Vašington odgovoran za uništenje strateške stabilnosti u svijetu i da opasnost za Еvropu ne dolazi od Rusije, već od njene potpune zavisnosti od Sjedinjenih Država.

„SAD guraju Еvropu u haos, lišavaju je prava da postoji kao subjekat na međunarodnoj sceni i lišavaju je njenog kulturnog identiteta“, rekao je Putin i dodao da su odnosi Rusije i ЕU degradirali, ali ne krivicom Moskve.

Putin: U svijetu je u toku trka za jačanje suvereniteta; BRIKS ima veliki potencijal

Putin: U svijetu je u toku trka za jačanje suvereniteta; BRIKS ima veliki potencijal

On je ukazao da je antiruska kampanja praćena izmišljotinama da se Rusija sprema da napadne Еvropu.

„Svi shvatamo da je to apsolutna glupost. Ako Еvropa želi da ostane jedan od svjetskih centara, potrebno je da bude u dobrim odnosima sa Rusijom. Moskva je spremna za to“, rekao je Putin u obraćanju rukovodstvu Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

Pratite nas i putem Vibera