Obilne padavine napravile probleme

Poplave odnijele preko 60 života, za 25 osoba se i dalje traga

  • 15.05.2024. 14:29

Broj poginulih u poplavama i klizištima u indonežanskoj provinciji Zapadna Sumatra porastao je na 62, saopštili su zvaničnici.

Spasilačke ekipe pretražuju područja u blizini rijeka u potrazi za 25 ljudi koji se i dalje vode kao nestali, prenio je Rojters.

Kiše su počele u subotu stvarajući bujice, klizišta i tokove hladne lave, koja je mješavina vulkanskog pepela, kamenja i tečnog blata, naveo je Abdul Malik, šef spasilačkog tima u Zapadnoj Sumatri.

- Jake kiše ponijele su materijale kao što su pepeo i veliko kamenje sa vulkana Marapi. Tok hladne lave i bujice su nam uvijek bili prijetnje u posljednje vrijeme. Ali problem je što se uvijek dešava kasno u noći, prije svitanja - rekao je Malik, prenosi Еuronjuz.

Istakao je da je oko 400 spasilaca, policajaca i vojnika na terenu, u potrazi za nestalim ljudima, uz pomoć više bagera i dronova, a da je akcija spasavanja otežana na oštećenim putevima.

Jednostavno rješenje za spor internet koje vam sigurno nikada ne bi palo na pamet

Jednostavno rješenje za spor internet koje vam sigurno nikada ne bi palo na pamet

Nacionalna agencija za upravljanje katastrofama saopštila je da je oštećeno 249 kuća, 225 hektara zemlje, uključujući pirinčana polja, 19 mostova i većina glavnih puteva.

Indonežanska meteorološka agencija BMKG saopštila je da planira pokušati ublažiti obilne padavine koje se očekuju sljedeće nedjelje u Zapadnoj Sumatri “zasijavanjem oblaka” kako bi se spriječile kiše u najteže pogođenim oblastima.

Pratite nas i putem Vibera