Sve više iritiraju ЕU

"Politiko": Brisel neće kažnjavati Orbana i Fica zbog proruskog stava

  • Izvor: SRNA
  • 26.10.2023. 09:57

Mađarski premijer Viktor Orban i novi šef slovačke Vlade Robert Fico sve više iritiraju ЕU sa svojim proruskim stavom, ali evropski zvaničnici nisu previše zabrinuti zbog toga i ne planiraju da kazne Budimpeštu i Bratislavu zbog nesuglasica u vezi sa zajedničkom spoljnom politikom ЕU, piše evropski portal "Politiko".

"ЕU samo sliježe ramenima i šapatom najavljuje oslobađanje fondova od 13 milijardi evra u zamjenu da Budimpešta izvrši reforme s ciljem usklađivanja svojih zakona sa standardima Unije u oblasti vladavine prava", navodi portal.

"Politiko" navodi da evropski zvaničnici smatraju da je uticaj Mađarske i Slovačke previše slab da bi imale ikakav uticaj na ostatak ЕU.

Objavljeni detalji o ubici iz SAD: Dva puta razveden i otac troje djece, od ranije poznat policiji

Objavljeni detalji o ubici iz SAD: Dva puta razveden i otac troje djece, od ranije poznat policiji

"Slovačka je veoma mala zemlja i time neće ništa promjeniti", rekao je neimenovani zvaničnik ЕU, dok je i njegov francuski kolega insistirao na tome da će se i Orban na kraju saglasiti sa odlukama bloka, uprkos "teatralnom evropskom protivstavu".

"Politiko" napominje da ne treba olako odbacivati Orbanove "destruktivne kapacitete" i podsjeća da je, kada su usaglašavane sankcije protiv Rusije, Mađarska neprestano odgađala odluku o tome kako bi sebi obezbjedila određene ustupke.

Gradonačelnik Sinja: Osnivam straže zbog migranata, ako budu pucali - uzvratićemo

Gradonačelnik Sinja: Osnivam straže zbog migranata, ako budu pucali - uzvratićemo

Portal navodi da članice ЕU iz centralnog i istočnog dijela Еvrope izražavaju zabrinutost zbog Orbanove proruske politike i na privatnom nivou, te da diplomate iz regiona postavljaju pitanje da li bi zapadne sile trebale da nastave da razmjenjuju osjetljive informacije o Ukrajini zbog orijentacije mađarskog lidera.

Pratite nas i putem Vibera