Ruski general

Objavljene slike: Surovikin na novom zadatku?

  • 02.05.2024. 13:39

Sergej Surovikin, zvani "General Armagedon", tvorac sada već čuvene odbrambene "Surovikinove linije" u Donbasu, vjerovatno je dobio komandu nad Afričkim korpusom ruske vojske - navode riski mediji.

Na društvenim mrežama osvanule su slike bivšeg komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga, koji je postao poznat po tome što je 9. oktobra 2022. godine pokrenuo odmazdu na ukrajinski energetski sektor, zatim u junu 2023. napravio "Surovikinovu liniju".

U napadima na ovu liniju tokom ljeta 2023. poginulo je na desetine hiljada ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika, a front nigdje nije probijen.

Mediji podsjećaju da je ostala nerazjašnjena njegova uloga u pobuni "Vagnerovaca" prošlog juna.

Na objavljenim fotografijama Surovikin puši lulu, a na drugoj stoji na stijenama. General je značajno stanjio svoju liniju i tjelesnu masu.

Koji je novi zadatak Surovikina za sada nije poznato, mada se među Rusima uveliko spekuliše da su ga angažovali ministar odbrane Sergej Šojgu i ruski general Junuz Bek Jevkurov kao čovjeka za specijalne zadatke i dali mu komandu nad vojnom formacijom koja se zove "Afrički korpus".

Sudeći po slikama, vjerovatni zadatak Surovikina je rad na dekolonizaciji Afrike, i primoravanju SAD i Francuske da napuste afrički kontinent - prenosi TV "Front".

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao je 2022. godine Suroviina ordenom Svetog Đorđa 3. stepena.

U septembru 2023. godine, dok su svi nagađali da je Surovikin u kućnom pritvoru ili likvidiran, jer je, navodno, stao na stranu sada pokojnog Jevgenija Prigožina tokom pobune "Vagnera", on se pojavio u Alžiru i Libiji, prenosi Srna.

Pratite nas i putem Vibera