Objava na društvenoj mreži Iks

Nova poruka odgovornih za haos: Objašnjeno kako je stalo pola planete

  • Izvor: B92
  • 20.07.2024. 10:46

Šef kompanije koja je odgovorna za jučerašnji zastoj širom svijeta, objavio je na bivšem Tviteru šta se zapravo desilo.

"Kako Crowdstrike nastavlja da radi sa kupcima i partnerima na rješavanju ovog incidenta, naš tim je napisao tehnički pregled događaja. Nastavićemo da ažuriramo naše nalaze kako istraga bude napredovala", rekao je Džordž Kurc.

On je postavio i link koji vodi do tehničkog objašnjenja, u kom piše šta se sve dogodilo i zbog čega je gotovo pola svijeta stalo, od velikih globalnih aerodroma do banaka, zdravstvenih sistema i drugih institucija.

"Dana 19. jula 2024. godine, kao dio tekućih operacija, Crowdstrike je objavio ažuriranje konfiguracije senzora za Vindovs sisteme. Ovo je stalni dio zaštitnih mehanizama Falkon platforme", stoji u objašnjenju. 

"Ovo ažuriranje konfiguracije je pokrenulo grešku, što je dovelo do pada sistema i plavog ekrana smrti (BSOD) na pogođenim sistemima", dodaje se. 

Crowdstrike ističe da je sporno ažuriranje otklonjeno u petak, 19. jula 2024, sat vremena kasnije.

"Ovo nije povezano sa sajber-napadom. Znamo šta je problem i radimo temeljnu analizu da bismo utvrdili kako je došlo do ove logičke greške. Ažuriraćemo nalaze kako istraga bude napredovala", zaključuje se u saopštenju.

Inače, Crowdstrike opslužuje više od 24.000 klijenata, i bez obzira na to što su im poslate instrukcije o rješenju, biće potrebni dani, pa čak i nedjelje da se sve ponovo vrati u normalu.

Pratite nas i putem Vibera