Dmitrij Peskov

''Ne mislite valjda da se Putin probudio u cik zore da prati debatu Bajdena i Trampa?''

  • Izvor: RT Balkan
  • 28.06.2024. 13:30

Perspektive odnosa Rusije i Еvropske unije sa novim rukovodstvom ЕU nisu dobre, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsjednica Еvropske komisije Ursula fon der Lajen nije pristalica normalizacije odnosa Rusije i ЕU, tako da se, u slučaju da ponovo bude izabrana, ništa neće promijeniti, kaže Peskov.

"Isto važi i za gospođu Kaju Kalas, estonsku premijerku, koja do sada nije pokazala da ima sklonosti ka diplomatiji, a proslavila se svojim apsolutno nepomirljivim i ponekad prilično rusofobičnim izjavama", rekao je portparol Kremlja.

Rojters: Bajdenov klimav početak debate sa Trampom uznemirio demokrate, prestar za još jedan mandat

Rojters: Bajdenov klimav početak debate sa Trampom uznemirio demokrate, prestar za još jedan mandat

Еvropska diplomatija se neće okrenuti normalizaciji odnosa, poručuju iz Kremlja.

Na pitanje da li je predsjednik Rusije Vladimir Putin gledao predsjedničku debatu u SAD, portparol Kremlja je odgovorio odrično.

"Nije valjda da očekujete da je predsjednik Rusije navio alarm u cik zore kako bi se probudio i pratio debatu u SAD", rekao je Peskovi dodao debata Donalda Trampa i Džozefa Bajdena ne ulazi u grupu glavnih tema kojima se bavi ruski predsjednik. 

"Ima mnogo drugih pitanja koja su suštinski važna za našu zemlju i koja su za nas aktuelna. Tim pitanjima se bavi naš predsjednik", objasnio je Peskov.

Premda, Kremlj je ispratio medijske izvještaje o predsjedničkoj debati u Americi i upoznao se sa detaljima koji su interesantni za Rusiju, potvrdio je portparol.

Debata pokazala duboke podjele u SAD - Trampov štab proglasio pobjedu

Debata pokazala duboke podjele u SAD - Trampov štab proglasio pobjedu

Peskov nije želio da daje ocjenu debate Trampa i Bajdena već je istakao da je "to unutrašnja politika samih SAD".

Rusija se, prema njegovim riječima, nikada nije miješala u izbornu kampanju u Americi iako su iz Vašingtona više puta optuživali Moskvu za miješanje.

"Sprovodili su skupe kampanje kako bi to dokazali, a onda su i sami došli do zaključka da nije bilo nikakvog miješanja sa naše strane. Govorim o zvaničnim podacima do kojih su oni došli. Nećemo se miješati ni ovoga puta", poručio je portparol Kremlja.

Govoreći o izborima u Francuskoj, Peskov je istakao da su oni interesantni za Rusiju jer se radi o jednoj od najvećih država u Еvropi.

Govoreći i rejtinzima po kojima u Francuskoj vodi desničarska partija Nacionalnog okupljanja, a ne partija predsjednika Еmanuela Makrona, Peskov je rekao da je to pitanje unutrašnje politike Pariza.

Međutim, evidentno je da postoji dinamika – jednim političkim snagama opada popularnost dok drugim raste, naveo je Peskov.

Pratite nas i putem Vibera