"RIA Novosti"

Moskva: Ukrajinci u Kurskoj oblasti napravili nešto nalik na koncentracione logore

  • Izvor: RT Balkan
  • 12.09.2024. 22:25

Oružane snage Ukrajine u nekim dijelovima Kurske oblasti napravile su nešto nalik na koncentracione logore u koje su otjerali lokalno stanovništvo koje nije uspjelo da se evakuiše na vrijeme, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije u koji su imale uvid "RIA Novosti", uz objašnjenje da ovo potvrđuju mnogobrojna svjedočenja lokalnog stanovništva koje je prikupio ruski Crveni krst u gradu Kursku.

Ministarstvo, takođe, navodi da su Ukrajinci iskoristili lokalce i za snimanje propagandnih video-snimaka, čime su se bavili strani novinari. Jedan od primjera je i slučaj kada su u podrume internata u gradu Sudži Ukrajinci zatvorili od 70 do 100 civila i psihički ih maltretirali.

Putin upozorio: Poslije ove odluke Zapada - NATO direktno ulazi u rat protiv Rusije

Putin upozorio: Poslije ove odluke Zapada - NATO direktno ulazi u rat protiv Rusije

"Ovi novinari ne samo da su nezakonito narušili granicu Ruske Federacije, već su to učinili u sastavu paravojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine. Njihov cilj je da namjerno iskrive stvarne događaje - da stvore povoljnu medijsku pozadinu za dejstva Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti i da prikriju informacije o terorističkim zločinima nad civilima", ističe Moskva.

Podsjetimo, ukrajinske snage otpočele su napad na Kursku oblast Rusije 6. avgusta. Njihov prodor dublje u rusku teritoriju je obustavljen i ruska armija sada sprovodi kontranapad. Prema posljednjim podacima Ministarstva odbrane Rusije, Kijev je od tada do danas u oblasti izgubio 12.500 vojnika, a samo za dva dana ruske snage uspjele su da povrate kontrolu nad čak deset naselja. 

Pratite nas i putem Vibera