Rastu tenzije

Moskva: Učešće francuske vojske u Ukrajini povećava rizik od sukoba dvije nuklearne sile

  • 22.05.2024. 08:09

Ako francuske trupe budu poslate u Ukrajinu, Rusija će uzvratiti i to ne samo na političkom planu, izjavio je direktor prvog evropskog odjeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Artem Studenikov.

Diplomata je istakao da iako "sve ratobornija retorika" francuskog predsjednika Еmanuela Makrona ne nailazi na široku podršku saveznika u ЕU i NATO-u i da je odbija većina Francuza, Moskva ne može, a da ne shvati takve izjave ozbiljno.

Demonstrant prekinuo govor Blinkena, uzvikivao mu da je na njegovim rukama krv 40.000 ljudi

Demonstrant prekinuo govor Blinkena, uzvikivao mu da je na njegovim rukama krv 40.000 ljudi

"Što se tiče diplomatske reakcije, očigledno je da će, ukoliko se takav scenario realizuje, mjere odgovora biti daleko izvan političkog plana. Francuska strana je više puta direktno upozorena na to", kazao je Studenikov.

Kako je istakao, učešće Francuske u sukobu u Ukrajini zvanično će je učiniti stranom u sukobu, što će u velikoj mjeri povećati rizik od sukoba dvije nuklearne sile na bojnom polju.

Osim toga, Studenikov je naglasio da će francuska vojska "postati legitimna meta" ruske vojske.

"Da li su Francuzi spremni da umru za interese neonacističkog ukrajinskog režima i anglosaksonaca? Šta će francuske vlasti objasniti porodicama žrtava? Čini mi se da zvanični Pariz ovdje ima o čemu da razmišlja", ukazao je.

Političaru odsjekli šake i stopala: Mislio da samo ima temperaturu

Političaru odsjekli šake i stopala: Mislio da samo ima temperaturu

On je izrazio nadu da će u vladajućim krugovima Francuske prevladati "ako ne zdrav razum, onda bar instinkt samoodržanja".

"Na ovaj ili onaj način, spremni smo za svaki razvoj događaja", zaključio je Studenikov.

Naime, francuski predsjednik je u intervjuu za "Еkonomist" izjavio da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija "probije linije fronta" i ukoliko Kijev to zatraži od Pariza, prenio je portal BFMTV.

"Kada bi Rusi probili linije fronta i da postoji ukrajinski zahtjev – što danas nije slučaj – bilo bi legitimno da se postavi to pitanje", rekao je Makron.

Francuski predsjednik je prvi put u februaru pomenuo mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu, prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera