Najtraženiji čovjek u Izraelu

Ko je mastermajnd Hamasa - Muhamed Deif: "On je neuhvatljiv“

  • Izvor: RTS
  • 11.10.2023. 20:01

Napad Hamasa koji je u subotu odjeknuo svijetom Izrael je nazvao svojim 11. septembrom, a čovjek koji stoji iza napada "Al Aksa poplava". Ko je Muhamed Deif? Zašto postoje samo tri njegove fotografije, od kojih je jedna sijenka, i gdje se on krije?

Fraza "Al Aksa poplava" koju je u audio-obraćanju u subotu koristio najtraženiji čovjek u Izraelu, signalizirala je da je napad Hamasa bio osveta za izraelske racije u džamiji Al Aksa u Jerusalimu u maju 2021.

Taj napad na islamsku bogomolju razbjesnio je arapski i muslimanski svijet, a Muhamed Deif je počeo da planira operaciju u kojoj je ubijeno više od 1.200 Izraelaca, a ranjeno više od 2.700, rekao je za Rojters izvor blizak Hamasu.

"To su pokrenule scene i snimci napada Izraela na džamiju Al Aksa tokom ramazana, premlaćivanje vjernika, izvlačenje staraca i mladića iz džamije. Sve je to raspirivalo i rasplamsavalo bijes", rekao je izvor.

Ove aplikacije na telefonu prikupljaju najviše podataka korisnika

Ove aplikacije na telefonu prikupljaju najviše podataka korisnika

Tada su uslijedile jedanaestodnevne borbe između Hamasa i Izraela, a sada, 7. oktobra, došlo je do najtežeg proboja odbrane izraelske vojske još od arapsko-izraelskog sukoba 1973.

Izrael je zatim objavio rat Hamasu, a u uzvratnim vazdušnim napadima na Gazu ubijeno je više od 1.000 ljudi, a 5.000 je ranjeno. Izrael je danas saopštio i da je ubijeno najmanje 1.000 naoružanih Palestinaca koji su se, kako navode, infiltrirali iz Gaze u Izrael.

Muhamed Deif je preživio sedam izraelskih atentata. Rijetko govori i nikada se ne pojavljuje u javnosti. Kada je Hamasov TV kanal objavio da se sprema njegovo obraćanje, Palestinci su znali da se nešto značajno sprema.

"Danas bes Al Akse, bijes našeg naroda i nacija će eksplodirati. Mudžahedini, danas je vaš dan, vrijeme je da ovaj zločinac shvati da je njegovo vrijeme isteklo", rekao je Deif na snimku.

Palestinski izvori naveli su da je jedan od domova koji su pogođeni u izraelskim vazdušnim napadima pripadao Deifovom ocu. Njegov brat i još dvoje članova porodice su ubijeni.

Postoje samo tri slike Deifa: jedna dok je još bio u dvadesetim godinama, na drugoj je maskiran, a treća je zapravo fotografija njegove sijenke, koja je korišćena i kada je audio-traka emitovana.

Lokacija na kojoj se Deif nalazi je nepoznata, mada većina vjeruje da se nalazi u Pojasu Gaze, odnosno u lavirintu tunela koji se nalaze ispod enklave.

Izraelski bezbjednosni izvor je rekao da je Deif direktno umiješan u planiranje i sprovođenje napada.

Dva mozga, jedan mastermajnd

Izvor blizak Hamasu rekao je da je odluku o pripremi napada donio Deif, koji komanduje Hamasovom Brigadom el Kasam, zajedno sa Jehijom Sinvarom, vođom Hamasa u Gazi. Bilo je, međutim, jasno ko je tvorac te operacije.

"Postoje dva mozga, ali je jedan mastermajnd", rekao je izvor blizak Hamasu i dodao da su informacije o operaciji bile poznate samo nekolicini lidera Hamasa.

Tajnost je tolika da je Iran, zakleti neprijatelj Izraela i važan izvor finansiranja obuka i naoružanja za Hamas, znao samo u opštim crtama da pokret planira veliku operaciju, ali nije znao ni vrijeme ni detalje, rekao je regionalni izvor upoznat sa stanjem u grupi.

I najviši iranski autoritet ajatolah Ali Hamnei rekao je da Teheran nije bio umiješan u napad na Izrael. I Vašington je naveo da nema obavještajne podatke ili dokaze koji bi ukazivali na direktno učešće Irana u napadu.

Plan, kako ga je zamislio Deif, uključivao je dugotrajnu obmanu koja je trebalo da pokaže da Hamas, saveznik Irana, nije zainteresovan za sukobe, već da se fokusira na ekonomski razvoj u Gazi, gdje predstavlja vladajuću silu.

Međutim, dok je Izrael davao ekonomske podsticaje za radnike iz Gaze, borci Hamasa su se obučavali pred nosevima izraelskih vojnika, rekao je izvor blizak Hamasu.

Veliki napad na Izrael iz Libana:

Veliki napad na Izrael iz Libana: "To je ono čega smo se plašili"

"Za ovu bitku smo se pripremali dvije godine“, rekao je Ali Baraka, šef spoljnih odnosa Hamasa.

Govoreći mirnim glasom, Deif je u audio-snimku rekao da je Hamas više puta upozoravao Izrael da prekine sa svojim zločinima protiv Palestinaca, da oslobodi zatvorenike, za koje tvrdi da su zlostavljani i mučeni, i da prekine sa eksproprijacijom palestinske zemlje.

"Okupatori svakog dana jurišaju na naša sela, gradove i naselja na Zapadnoj obali, upadaju u kuće, ubijaju, ranjavaju, uništavaju imovinu, pritvaraju ljude. Istovremeno, oduzimaju hiljade jutara naše zemlje, izvlače naše ljude iz kuća kako bi gradili svoja naselja, zločinačka opsada nastavlja se na Gazi“, rekao je Deif.

Više od godinu dana vladaju previranja na Zapadnoj obali, području dugačkom oko 100 kilometara i širokom oko 50 kilometara koje je u središtu izraelsko-palestinskog sukoba od 1967. godine, kad ga je zauzeo Izrael.

Deif je rekao da je Hamas pozvao međunarodnu zajednicu da stavi tačku na "okupacione zločine" Izraela, ali da je Izrael intenzivirao provokacije. Naveo je i da je Hamas u prošlosti tražio od Izraela da se postigne humanitarni sporazum, koji bi omogućio oslobađanje palestinskih zatvorenika, ali da je sve to odbijeno.

"U svjetlu okupacije i poricanja međunarodnih zakona i rezolucija, a u svjetlu američke i zapadne podrške i međunarodnog ćutanja, odlučili smo da stavimo tačku na sve ovo“, rekao je on.

Nauka, umjetnost i bombe

Rođen je kao Muhamed Masri 1965. godine u izbjegličkom kampu Han junis, osnovanom poslije arapsko-izraelskog rata 1948. Postao je poznat kao Muhamed Deif nakon što se pridružio Hamasu tokom prve Intifade, odnosno palestinskog ustanka, koji je počeo 1987.

Izrael ga je uhapsio 1989. godine i proveo je oko 16 mjeseci u pritvoru, rekao je izvor Hamasa.

Deif je diplomirao na Islamskom univerzitetu u Gazi, gdje je studirao fiziku, hemiju i biologiju. Pokazao je afinitet prema umjetnosti, bio je na čelu univerzitetskog komiteta za zabavu i nastupao je na sceni u komedijama.

Uzdižući se u redovima Hamasa, Deif je razvio mrežu tunela i naučio da pravi bombe.

Borenović ne oprašta Jeleni Trivić

Borenović ne oprašta Jeleni Trivić

Decenijama je na vrhu izraelske liste najtraženijih i smatraju ga lično odgovornim za smrt desetina Izraelaca.

Za Deifa, boravak u sijenci je bio stvar života ili smrti. Izvori iz Hamasa rekli su da je izgubio oko i zadobio teške povrede jedne noge u jednom od izraelskih atentata.

Njegova supruga, sedmomjesečni sin i trogodišnja kćerka su ubijeni u izraelskom vazdušnom napadu 2014.

Ne koristi modernu digitalnu tehnologiju poput pametnih telefona, rekao je izvor blizak Hamasu.

"On je neuhvatljiv. On je čovjek u sijenci", zaključio je izvor.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program