Najveći protivnik Makrona

Kandidat za novog premijera sa samo 28 godina: Ko je Žordan Bardela?

  • Izvor: Agencije
  • 17.06.2024. 16:30

Predsjednik francuske stranke krajnje desnice Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela bi uskoro mogao da postane francuski premijer sa samo 28 godina.

U Francuskoj se sada o Bardeli otvoreno govori kao o sljedećem premijeru zemlje pošto se za dvije nedjelje održavaju vanredni parlamentarni izbori koje je raspisao francuski predsjednik Еmanuel Makron nakon što je njegova stranka Preporod izgubila od Nacionalnog okupljanja na izborima za Еvropski parlament (ЕP) koji su održani 9. juna. Međutim, o njemu se gotovo ništa ne zna i za većinu ostaje enigma, objavio je Bi-Bi-Si.

Makronova noćna mora: Ko je štićenik Marin Le Pen koji se sprema za veliku pobjedu

Makronova noćna mora: Ko je štićenik Marin Le Pen koji se sprema za veliku pobjedu

Ukoliko Nacionalno okupljanje ostvari još jednu veliku pobjedu nakon drugog kruga glasanja na parlamentarnim izborima 7. jula, onda Makron neće imati izbora osim da iz te stranke odabere mandatara i u tom slučaju se očekuje da će Bardela biti imenovan za premijera.

Francuzi znaju da je Bardela ostvario munjeviti uspon nakon što je bio nezaposlen poslije napuštanja škole u ​j​severnom predgrađu Pariza do štićenika liderke Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen i imenovanja za predsjednika stranke.

Bardela je dobar govornik, navodi Bi-Bi-Si, ističući da javnost ne zna koju ideologiju zastupa i kakav je kao čovjek.

Poznato je da je Bardela odrastao u siromašnoj porodici u predgrađu Pariza, Sen Deni, i da je nakon što je živio sa pošastima droge, siromaštva, bezakonja i nekontrolisane imigracije povjerovao da samo krajnji desničari mogu da riješe te probleme.

Le Pen presjekla: Biću kandidatkinja

Le Pen presjekla: Biću kandidatkinja

Bardelu je odgajala samohrana majka, a oba roditelja su mu italijanskog porijekla, dok je otac imao baku Alžirku.

Bardela je postao član Nacionalnog okupljanja sa 17 godina, a njegov uspon u stranci je bio meteorski.

Bardela je 2017. godine imenovan za portparola stranke, 2019. postao je poslanik ЕP, a 2022. predsjednik Nacionalnog okupljanja. Bardela nikada nije pohađao fakultet, nema iskustva u vladi i nikada nije radio van Nacionalnog okupljanja, osim mjesec dana u očevoj firmi.

Sve donedavno, zbog toga bi bilo nezamislivo da bude imenovan za premijera Francuske, ukazuje Bi-Bi-Si.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.