Француска

Ле Пен пресјекла: Бићу кандидаткиња

  • Извор: Танјуг
  • 11.06.2024. 06:57

Марин Ле Пен, француска политичарка из редова крајње десничарске странке Национално окупљање (РН), рекла је данас да ће "наравно бити кандидаткиња" на превременим парламентарним изборима које је расписао француски предсједник Емануел Макрон.

Он је донио ову одлуку након што је његова коалиција завршила на другом мјесту, далеко иза крајње деснице, на изборима за Европски парламент.

У вечерашњем интервјуу у ударној информативној емисији телевизије ТФ1 Ле Пен је рекла да није шокирана распуштањем Националне скупштине јер је то и тражено од предсједника Макрона, преноси дневник Фигаро.

"Могли смо очекивати да ће одлучити да то уради послије Олимпијских игара. Али желим да захвалим Французима који су изразили апсолутно невјероватну народну вољу, то ме је умирило у вези с њиховом способношћу да бране своје благостање, своју будућност", рекла је Ле Пенова.

Предсједница РН у Националној скупштини је споменула могућа политичка "пријатељства" и "савезе".

"Нисам се срела са својом сестричном (политичарком Марион Марешал), јер се срећемо на породичним окупљањима, али сам се срела са главним кандидатом за премијера. Французи желе јасан сигнал и ми им узвраћамо са ентузијазмом јер желимо да се извучемо из политика које су токсичне за земљу и Французе", рекла је Марин Ле Пен.

О могућем савезу са десницом, она је рекла да се већина формира са онима са којима постоји политичка сагласност. "Ако се слажемо у неким тачкама са другим политичким субјектима, онда формирамо већину.

Ова недјеља је донијела наду у нашу земљу. Када народ гласа, народ и побјеђује", рекла је Ле Пенова Према њеним ријечима, у случају кохабитације, Жордан Бардела ће бити премијер, а не она и објаснила да са Барделом ради "као извршни пар".

Говорећи о могућој дебати са предсједником Француске Емануелом Макроном, Марин Ле Пен је избјегла одговор, тврдећи да "ако Макрон жели да говори у понедјељак, уторак, сриједу, нека му је са срећом, јер сваки пут када се обрати он доприноси повећању нашег рејтинга".

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.