Француска

Макронова ноћна мора: Ко је штићеник Марин Ле Пен који се спрема за велику побједу

  • 11.03.2024. 13:54

Марин Ле Пен је и даље најчувеније лице француске ултрадеснице, али њен 28-годишњи штићеник Жордан Бардела све више узима простор под рефлекторима, а успон харизматичног предсједника Национаног окупљања брине и Јелисејску палату.

Бриселски Политико је објавио опширан текст о овом младом Парижанину рођеном у септембру 1995, који се од прије двије године налази на челу странке коју је основао Маринин отац Жан-Мари ле Пен.

Наводи се да је Национално окупљање протеклог викенда у Марсељу званично покренуло кампању за изборе за Европски парламент, заказане за почетак јуна.

На хиљаде присталица ове ултрадесничарске партије махале су заставама на митингу на којем је представљен званични слоган предизборне кампање "Француска се враћа, Европа се поново рађа".

Наводи се да најгромогласније одобравање из публике на том скупу није добила Ле Пен, већ Бардела.

Према анкетама, он би француској екстремној десници могао да донесе највећу побједу икада на изборима који се одржавају на територији цијеле земље.

Национално окупљање никада на таквим изборима није освојило више од 25 одсто гласова, а сада под Барелом има скоро 30 одсто подршке, док предизборна листа "Ренесанса" француског предсједника Емануела Макрона заостаје за њима од десет до 12 одсто, у зависности од анкете.

Политико наводи да је Бардела, према анкетама, други најпопуларнији политичар у Француској, одмах иза некадашњег премијера Едуара Филипа, а испред Ле Пен.

Његову популарност није угрозило ни то што има тенденцију да одлута од званичне страначке политике, а сматра се да је Макрон, када је видио какву пријетњу представља Бардела за премијера одабрао баш 34-годишњег Атала како би на тај начин парирао успону младог ултрадесничара.

- Атал и Бардела су иста генерација, то је очигледно. Атал посједује политичку оштроумност, он зна да извуче поенту и да то има смисла, тако да је он неко ко може да изађе на мегдан Националном окупљању - казао је неименовани Макронов сарадник.

Политико наводи да су Макронови људи покушали да у нападима на Барделу предсједника Националног окупљања представе као "арогантног" проруског изолационисту, али им, то за сада, није донијело резултате.

Бриселски сајт подсећа да је ова ултрадесничарска странка одавно на мети оптужби због наводних веза са Русијом.

Те оптужбе је Макрон понављао у обе кампање за предсједничке изборе на којима му је ривал била Ле Пен.

Он је тада објелоданио да је Национално окупљање добило зајам од шест милиона евра од руске компаније, а Политико наводи да је та контроверзна позајмица у међувремену отплаћена.

У јуну прошле године је истражни комитет француске Националне скупштине означио Национално окупљање, чији је манифест за предсједничке изборе 2022. позивао на излазак Француске из интегрисане команде НАТО, "погонским ременом" Москве.

- Национално окупљање је на проруској линији, сва њихова гласања у Европском парламенту су то показала - казала је за Политико Натали Лоазо, која је 2019. управо од Барделе изгубила у трци за функцију европарламентарца.

Бриселски сајт наводи да се Барделина странка од почетка руске СВО прије двије године силно трудила да се дистанцира од Москве.

Иако су Бардела и остали европарламентарци Националног окупљања гласали за усвајање резолуције ЕУ којом се осуђује руска интервенција, они су се касније уздржавали од гласања приликом изјашњавања о финансијском помоћи Украјини и "руским напорима за ширење дезинформација" у Унији.

Наводи се да је сам Бардела предузео неке додатне кораке како би избјегао да га доживљавају као проруску опцију.

У једном прошлогодишњем интервјуу он је казао да жали због тога што француски политичари нису брже увидјели пријетњу која је долазила из Москве.

- Постајала је колективна наивност у вези са Путиновим амбицијама - рекао је тада Бардела.

Само неколико дана касније Ле Пен је објавила писмо у којем је критиковала ЕУ санкције уведене Русији, што је одмах виђено као њен директби одговор 28-годишњем штићенику.

Ле Пен: Мене сутра може да прегази камион...

Политико наводи да Ле Пен, упркос томе што се Бардела не држи увијек њене линије, подржава свог политичког штићеника и брани га од критичара. Либерсијон је објавио да је она наводно, у ходнику Националне скупштине, гурнула уза зид потпредсједника странке Себастијана Шенуа и запријетила му да ће избацити из Националног окупљања ако настави да говори против Барделе.

- Мене сутра може да прегази камион... казала је Ле Пен у телевизијском интервјуу и додала да Бардела, у том случају, "има политички статус и повјерење" да је замијени".

Критике због веза са њемачким АфД и састанка с Алис Вајдел

Макронова странка "Ренесанса" је напала Барделу и Национално окупљање и због партнерства с улстрадесничарском странком Алтернатива за Њемачку (АфД). Напади су појачани након што су њемачки медији објавили да су чланови АфД одржали састанак с екстремистима о депортацији странаца и "неасимилованих" грађана из Њемачке. Ле Пен и Бардела су се касније састали са Алис Вајдел, копредсједницом АфД, како би он од ње затражили разјашњење ове вијести која је изазвала велику пометњу, али Нционално окупљање није прекинуло сарадњу с АфД.

Пратите нас и путем Вибера